Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvia hyllas till skyarna efter känslosamma orden – folkets jubel: "Blir rörd och stolt"

29 jun, 2023, 06:00 

Drottningen väcker stor uppmärksamhet – och folk är så stolta!

Annons

Drottning Silvia jobbar hårt, ofta i det tysta. Därför är det extra kul – även för en drottning – när ens insatser hyllas lite extra.

Nu har hon uppmärksammats på ett helt speciellt sätt, som får svenska folket att spricka av stolthet.

Kungafamiljen bryter traditionen • Glädjebeskedet: Chris gör comeback • Sofia stjäl showen – 3 kungliga snackisar från vecka 25!Brand logo
Kungafamiljen bryter traditionen • Glädjebeskedet: Chris gör comeback • Sofia stjäl showen – 3 kungliga snackisar från vecka 25!

Drottning Silvia utsedd till hedersdoktor

Det var under onsdagen som Silvia befann sig i Storbritannien, närmare bestämt Skottland, för en oerhört rolig företeelse.

Hon har nämligen blivit utsedd till hedersdoktor vid University of Stirling i Storbritannien, efter hennes engagemang i forskningen kring demensfrågor.

– Drottningen har länge haft en passion för att ta hand om de som lever med demens och har nära relationer med University of Stirlings världskända forskare inom demens och hälsosamt åldrande genom sin välgörenhetsstiftelse Silviahemmet, skriver universitetet som gav henne titeln under en traditionell ceremoni.

Drottning Silvia har utsetts till hedersdoktor i Storbritannien, och ler framför en publik
Silvia såg mycket stolt ut.
Drottning Silvia har utsetts till hedersdoktor i Storbritannien, ett foto från ceremonin
Hon flög hela vägen till Skottland för denna speciella dag.

Silviahemmet invigdes 1996 och grundades av drottningen själv, vars syfte är att utbilda specialister på just demensvård, så kallade Silviasystrar. Dessutom driver Silviahemmet en dagverksamhet, ett stenkast från kungaparets hem i Drottningholm.

Annons

Drottning Silvia hyllas av svenska folket

Under sitt tal grattade Silvia alla nyexaminerade studenter, tackade för utmärkelsen, och berättade om varför just demensforskning är så viktigt för henne. Och då blev det känslosamt. Silvia förlorade sin mor Alice Sommerlath till följd av alzheimers 1997.

– Mitt eget engagemang för orsaken till demens har sina rötter i personlig erfarenhet. När min mamma levde sina sista år med demens insåg jag hur viktigt det är att få stöd från duktiga och erfarna vårdare, sa Silvia.

Nu hyllas drottningen inte bara i Storbritannien, utan hemma i Sverige. När kungahuset publicerade en bild på Instagram flödar gratulationerna in, och det är tydligt att detta är något alldeles särskilt.

Det svenska folket är så stolta över sin drottning. Så här lyder bara ett urval av alla hyllningar:

"Så fantastiskt! Drottningen är verkligen värd att uppmärksammas för alla insatser och stora engagemang."

"Jag tycker det är tydligt att det är privatpersonen Silvia som tar emot titeln, inte drottning Silvia. Jättefin person"

"Blir rörd och stolt!"

Foto: TT

Annons