Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias beslut i hemmet – för att inte stänga ute kungen: "Hemligt språk"

06 jul, 2023, 21:27 
https://image.svenskdam.se/image-9753847?imageId=9753847&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Minna Sarpaneva
Drottning Silvia framför en mörk bakgrund

Det här var inte tillåtet hemma hos kungafamiljen när kungabarnen växte upp!

Annons

Drottning Silvia föddes som bekant i tyskland till en tysk far, Walther Sommerlath, och en brasiliansk mor, Alice Sommerlath.

Kort efter Silvias födsel flyttade familjen Sommerlath till São Paulo i Brasilien, vilket blev platsen där Silvia växte upp.

7 saker du inte visste om drottning SilviaBrand logo
7 saker du inte visste om drottning Silvia

Drottning Silvia talar sju språk

Drottning Silvia träffade kung Carl XVI Gustaf vid olympiska sommarspelen år 1972, när han fortfarande var kronprins. Fyra år senare gifte de sig och i samband med flytten till Sverige lärde Silvia sig svenska.

Att drottningen också talar både tyska och portugisiska kommer kanske inte kommer som en större överraskning. Men faktum är att de inte är de enda språken hon talar.

Annons

Drottning Silvia behärskar nämligen ytterligare tre språk – franska, spanska och engelska. Utöver det kan hon också svenskt teckenspråk.

Silvias beslut i hemmet

Men Silvias språkkunskaper till trots har kungafamiljen alltid pratat svenska hemma. Det avslöjade drottningen i en intervju i, det numera nedlagda, SVT-programmet Mosaik år 1995.

– Vi talar svenska hemma. Jag drömmer på svenska, men jag räknar på portugisiska, säger drottningen i intervjun och skrattar till.

Prins Carl Philip, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, kung Carl XVI Gustaf och prinsessan Madeleine
Kungafamiljen på kronprinsessan Victorias 28-årsdag, 14 juli 1995.

Hon berättar att alla tre kungabarnen studerar tyska i skolan och att deras kunskaper i språket är mycket goda. Drottning Silvia säger också att hon tycker att det är viktigt att kungabarnen talar så många språk som möjligt, men att hon har valt att inte prata portugisiska hemma.

Annons

– Portugisiska har vi aldrig talat hemma, tyvärr egentligen. Men jag ville inte ha ett hemligt språk med barnen som kungen inte kunde delta i så då blev det tyvärr inte så mycket, förklarar drottningen med ett leende.

Kungabarnen har helt enkelt fått nöja sig med att lära sig tyska, engelska och franska som även Hans Majestät Konungen behärskar.

Annons