Silvias beslut under tuffa tiden: Går inte på nära vännens begravning

Drottning Silvia i orange.

Kungafamiljen har drabbats av sorg två gånger om under februari. Kungen och drottning går inte på begravningarna, utan väljer att sörja på sitt håll istället.

Det har varit en tung tid för kungafamiljen – med mycket sorg och olyckliga frånfällen. I slutet på december avled Dagmar von Arbin, släkten Bernadottes grand old lady. En stor förlust för kungafamiljen, som alltid kunnat räkna med Dagmars livfulla sätt och smittande leende.

Därefter följde ytterligare två bortgångar på kort tid. Drottning Silvias nära vän och medarbetare Karin Lind-Mörnesten avled endast 62 år gammal och lämnade ett stort tomrum efter sig i organisationen kring Silvia-hemmet.

Drottning Silvia går inte på begravningen

Karin och Silvia var både nära vänner och kollegor.

Karin och Silvia var både nära vänner och kollegor.

Karin och Silvia gjorde flera resor tillsammans för att kunna etablera Silviahemmets verksamhet runtom i världen.

– Drottningen och Karin hade ett gott samarbete. Jag har bara hört goda ord mellan dem, sa Karins efterträdare Petra Tegman.

– Jag beklagar djupt hennes bortgång, sa Silvia själv om Karin.

Göran Alm lämnade oss

Göran Alm som var chef för Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.

Göran Alm var en uppskattad och underfundig medarbetare.

Kort därpå nåddes vi av nyheten att även Göran Alm gått bort. Göran hade arbetat nära kungafamiljen i många år, som chef för Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.

– Göran Alm var en mycket kunnig, kompetent och respekterad medarbetare vid hovet. Han var verksam in i det sista och mycket kunskap försvinner med hans för tidiga bortgång. Han var också rolig och gav mycket energi. Han är saknad, sa kungaparet i en kommentar till Svensk Damtidning.

Sörjer på sitt håll

Både Karin och Göran begravs i slutet på februari. Både kungen och drottningen skickar såklart sina tankar till de närmast anhöriga – men de kommer inte att närvara vid själva begravningarna. Vi kan dock slå fast att både kungen och Silvia sörjer på sitt håll, även om de inte är fysiskt på plats.

Det har dessutom varit en hektisk tid på sistone för drottningen, som anstränger sig för att kunna göra så mycket nytta som möjligt. Förra veckan hade hon styrelsemöten med både Childhood och Silviahemmet. Hon besökte dessutom vård- och omsorgsboendet Lotsen i Nynäshamn.

De senaste månaderna har varit sorgfyllda för den svenska monarkin. Nu hoppas vi på betydligt ljusare tider framöver!