Silvias chockupplevelse – berättar själv om tragiska händelsen

Drottning Silvia berättar om det svåra ögonblicket.

Drottning Silvia tog nyheten hårt: En av sjuksköterskorna utbildad genom hennes stiftelse var svårt sjuk! Nu berättar drottningen om vändningen.

Silvia har genom åren använt sin position till att engagera sig i en av sina hjärtefrågor: kampen för demensvård. 1996 grundades Silviahemmet på drottningens initiativ – sedan dess har stiftelsen utbildat många vårdproffs med specialkunskaper i demensvård.

Stiftelsen och de människor som utbildats där ligger drottning Silvia varmt om hjärtat. Därför var det med fasa som hon tog emot nyheten att en av sjuksköterskorna drabbats av covid-19!

Drottning Silvia: “Då kom det riktigt nära”

Silvia berättar i sin intervju med Aftonbladet om hur kvinnan drabbades av sjukdomen, som orsakas av det nya coronaviruset.

– En av våra sjuksköterskor blev själv väldigt sjuk. Hon hade ett tungt arbete på en avdelning med intensivvård. Tyvärr var det flera personer som dog där. Sedan blev hon själv sjuk, säger drottningen.

Lyckligtvis blev kvinnan till slut bättre. Och då gav hon sig raka vägen tillbaka för att hjälpa andra patienter.

– När hon inte längre hade några symtom valde hon att gå tillbaka och fortsätta att hjälpa. Det kom väldigt nära då, säger drottning Silvia.

Drottningen berättar om hur hon själv förstår människors oro över sjukdomen – hon är ju nämligen själv över 70 år gammal och därför i riskgruppen.

– Jag tillhör själv gruppen 70+ och förstår hur svår situationen är för många. Att inte veta, att vara utlämnad. Jag ville förmedla att man ska lyssna till alla myndigheter, ta deras råd och naturligtvis också ha självkontroll. Sedan förstår jag också hur svårt de sjuka har det, särskilt de med demenssjukdomar som har svårt att förstå sammanhang. Det ligger på de anhöriga och vårdpersonalen att förmedla allt men eftersom patienterna inte kan följa resonemang kan de bli rädda. Det är svårt för alla parter men oerhört svårt för de anhöriga, säger hon till Aftonbladet.

Foto: TT