Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias favoritsyssla med barnbarnen! Hemliga platsen på Solliden

12 jul, 2022, 12:00 
AvMinna Sarpaneva
Drottning Silvia, prinsessan Estelle och Sollidens slott

Det här gör drottning Silvia helst när kungafamiljen semestrar på Solliden slott.

Annons
Bildextra! Victoriadagen genom årenBrand logo
Bildextra! Victoriadagen genom åren

Det var drottning Victoria som, år 1903, lät bygga det kungliga sommarparadiset Sollidens slott på Öland då hennes sviktande hälsa fick henne att söka sig bort från storstaden.

”Här kan man ju andas”, ska hon ha sagt då hon besökte Öland för första gången.

Kungafamiljen tycks dela den åsikten och spenderar sina somrar med att njuta av den salta sommarbrisen i det vackra slottet på ostkusten.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia med prinsessan Victoria
Kungen och drottningen på Solliden med nyfödda prinsessan Victoria år 1977.

Kungafamiljens drömmiga somrar på Solliden slott

Prinsessan Victoria, Madeleine och prins Carl Philip spenderade har under sin uppväxt spenderat sina sommarlov i det vita slottet i Borgholm.

Annons

Faktum är att den allra första Victoriadagen, 14 juli 1978 firades där. Kungafamiljen har växt till sig rejält sedan dess men traditionen består.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia spenderar nu somrarna med både barn och barnbarn.

De äter frukost tillsammans och kungen fiskar ölandsflundra som sedan avnjuts av familjen vid lunchen i badhuset. Grönsakerna som de har till maten har kocken hämtat i Sollidens egna växthus.

Prinsessan Victoria och prins Carl Philip
Prinsessan Victoria och prins Carl Philip leker på Sollidens slott år 1983.

Silvia busar runt med barnbarnen i de vackra trädgårdarna och Chris O'Neill börjar de svala morgnarna med att spela tennis med Carl Philip. Vilken idyll!

Drottning Silvias favoritsyssla på Sollidens slott

I en tidigare intervju med Svensk Damtidning har drottning Silvia berättat att holländska trädgården är hennes favoritplats på Solliden.

Annons

– Det är vår rosenträdgård här på Solliden, med fantastiskt många fjärilar! Den kallas holländska för att drottning Victoria fick den i 60-årspresent av drottning Vilhelmina av Holland, sa hon då.

Under sin uppväxt i Brasilien spenderade drottningen mycket tid i sin fars trädgårdar och barndomsminnena av dofterna och den gemytliga samvaron ligger henne varmt om hjärtat. Att favoritsysslan är att få skapa liknande minnen med barnbarnen är inte svårt att förstå!

Prinsessan Victoria och prinsessan Madeleine
Prinsessan Victoria och prinsessan Madeleine på Solliden år 1984.

Silvia älskar att busa med de små prinsarna och prinsessorna i den vackra naturen på Sollidens marker och att ta med dem till köksträdgården där de odlar örter och andra ätbara växter.

Annons

De kungliga små yrväderna älskar att få vara med och plocka ägg i hönshuset och plocka bär i det intilliggande jordgubbslandet och bärbuskarna. Sannerligen en väldigt fin tradition att föra vidare.

Foto: TT

Annons