Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias födelsedagsplan avslöjad – kungen ordnar hemlig fest

14 dec, 2021, 16:45 
Drottning Silvia
Först konsert i slottskyrkan. Och sedan supé – med klädkod smoking. Det är vad som väntar när drottningen fyller 78 dan före dan!
Annons
Så blir Nobel 2021!Brand logo
Så blir Nobel 2021!

Drottning Silvia firar alltid på Drottningholm och dagens höjdpunkt är kungens surprise-party, med klädkod smoking.

Det riggar han varje år, och varje gång på ett nytt och oväntat ställe, någonstans på slottet. Drottningen vet aldrig om hon ska äta middag i paradmatsalen eller i porslinsköket!

Drottningholms slott Kungaparets privata våning
Drottningholms slott. Kungaparets privata våning ligger i den låga delen längst till vänster.

Men dessförinnan samlas hela familjen på tidiga kvällen för den festliga födelsedagskonserten som Drottningholms slottsteater alltid ger i slottskyrkan på Drottningholm.

Och sedan väntar alltså dagens överraskning för födelsedagsbarnet Silvia: En familjär överasknings-supé, med kungen som festgeneral. Drottningen har själv berättat att detta är hans eget påhitt, och att det är detta som gör hennes födelsedag så speciell.

Annons

Drottning Silvias födelsedag – så firas hon av kungen

För detta gillar han, kungen: Att varje år få leta fram ett nytt rum på Drottningholm där middagen ska dukas fram. Och han har inga problem att förnya sig som sagt, det finns 192 att välja på...

Men högst på drottningens önskelista står nog trots allt att få tillbringa dagen med sina barn och barnbarn.

Drottning Silvia Prinsessan Estelle
Prinsessan Estelle med mormor Silvia.

Förra året fick hon och kungen fira på tu man hand, men i år ser oddsen bättre ut för att drottning Silvias önskan ska kunna gå i uppfyllelse.

Om nu inte pandemin plötsligt sätter käppar i hjulet så kommer hela familjen att vara på plats när kungens överraskningsmiddag rullar igång dan före dan.

Prinsessan Madeleine kommer hem från Florida endera dagen och hovet har bekräftat att hon och barnen ska ta emot årets julgranar när Kungliga skogshögskolan på måndag rullar in på slottets borggård med sin last. Och tre dagar senare är det alltså kunglig familjefest.

Annons

Kungaparets åtta barnbarn

Så det ut att bli en fullspäckad mormors- och farmorshelg för drottning Silvia, med hela barnbarnsstyrkan på plats: Från lilla Miami-prinsessan Adrienne, 3, via prinsgänget Julian, nio månader, Gabriel, 4, Alexander, 5, Oscar, 5, och Nicolas, 6, till de två äldsta barnbarnen, prinsessan Leonore, 7, och prinsessan Estelle, 9.

Kungaparets barnbarn
Sex av drottningens barnbarn uppradade. Bara prinsessan Estelle och prins Julian saknas på bilden.

Födelsedagen som drottning Silvia aldrig glömmer

Det var för övrigt just i samband med födelsedagskonserten i Slottskyrkan som drottning Silvia på sin 73-årsdag år 2016 drabbades av yrsel och fick föras till Danderyds sjukhus i ambulans. Detta efter att ha varit förkyld en tid. Hon fick stanna på sjukhuset över natten för observation och provtagning, men kunde sedan skrivas ut, och enligt hovet mådde hon då åter (efter omständigheterna) bra.

Slottskyrkan Drottningholm Drottningholms slott
Den vackra slottskyrkan på Drottningholm. Här ska drottning Silvia åter få njuta av en födelsedagskonsert när hon fyller 78 år den 23 december.

Foto: TT.

Annons