Silvias födelsedagsplan avslöjad – kungen ordnar hemlig fest

Drottning Silvia

Först konsert i slottskyrkan. Och sedan supé – med klädkod smoking. Det är vad som väntar när drottningen fyller 78 dan före dan!
Slå på ljud

Drottning Silvia firar alltid på Drottningholm och dagens höjdpunkt är kungens surprise-party, med klädkod smoking.

Det riggar han varje år, och varje gång på ett nytt och oväntat ställe, någonstans på slottet. Drottningen vet aldrig om hon ska äta middag i paradmatsalen eller i porslinsköket!

LÄS MER: Så bor kungen och drottningen på Drottningholm – se bilderna inifrån deras privata våning

Drottningholms slott Kungaparets privata våning

Drottningholms slott. Kungaparets privata våning ligger i den låga delen längst till vänster.

Foto: TT

Men dessförinnan samlas hela familjen på tidiga kvällen för den festliga födelsedagskonserten som Drottningholms slottsteater alltid ger i slottskyrkan på Drottningholm.

Och sedan väntar alltså dagens överraskning för födelsedagsbarnet Silvia: En familjär överasknings-supé, med kungen som festgeneral. Drottningen har själv berättat att detta är hans eget påhitt, och att det är detta som gör hennes födelsedag så speciell.

Drottning Silvias födelsedag – så firas hon av kungen

För detta gillar han, kungen: Att varje år få leta fram ett nytt rum på Drottningholm där middagen ska dukas fram. Och han har inga problem att förnya sig som sagt, det finns 192 att välja på...

Men högst på drottningens önskelista står nog trots allt att få tillbringa dagen med sina barn och barnbarn.

Drottning Silvia Prinsessan Estelle

Prinsessan Estelle med mormor Silvia.

Jonas Ekströmer /TT

Förra året fick hon och kungen fira på tu man hand, men i år ser oddsen bättre ut för att drottning Silvias önskan ska kunna gå i uppfyllelse.

Om nu inte pandemin plötsligt sätter käppar i hjulet så kommer hela familjen att vara på plats när kungens överraskningsmiddag rullar igång dan före dan.

Prinsessan Madeleine kommer hem från Florida endera dagen och hovet har bekräftat att hon och barnen ska ta emot årets julgranar när Kungliga skogshögskolan på måndag rullar in på slottets borggård med sin last. Och tre dagar senare är det alltså kunglig familjefest.

Kungaparets åtta barnbarn

Så det ut att bli en fullspäckad mormors- och farmorshelg för drottning Silvia, med hela barnbarnsstyrkan på plats: Från lilla Miami-prinsessan Adrienne, 3, via prinsgänget Julian, nio månader, Gabriel, 4, Alexander, 5, Oscar, 5, och Nicolas, 6, till de två äldsta barnbarnen, prinsessan Leonore, 7, och prinsessan Estelle, 9.

Kungaparets barnbarn

Sex av drottningens barnbarn uppradade. Bara prinsessan Estelle och prins Julian saknas på bilden.

Fredrik Sandberg/TT

Födelsedagen som drottning Silvia aldrig glömmer

Det var för övrigt just i samband med födelsedagskonserten i Slottskyrkan som drottning Silvia på sin 73-årsdag år 2016 drabbades av yrsel och fick föras till Danderyds sjukhus i ambulans. Detta efter att ha varit förkyld en tid. Hon fick stanna på sjukhuset över natten för observation och provtagning, men kunde sedan skrivas ut, och enligt hovet mådde hon då åter (efter omständigheterna) bra.

Slottskyrkan Drottningholm Drottningholms slott

Den vackra slottskyrkan på Drottningholm. Här ska drottning Silvia åter få njuta av en födelsedagskonsert när hon fyller 78 år den 23 december.

Henrik Montgomery / TT

LÄS MER: Mystiska detaljen på drottning Silvias kontor – bilden avslöjar!

LÄS MER: Drottning Silvias oväntade drag – här stjäl hon hela showen!

LÄS MER: Doldiskvinnan vid drottning Silvias sida – därför är hon så viktig

Foto: TT.