Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias känslosamma besök i München - talet avslöjar allt: "Skönt att vara tillbaka"

16 jun, 2023, 12:00 
https://image.svenskdam.se/image-9733955?imageId=9733955&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Felicia Plåt
Silvia
Silvia var på plats i Tyskland. Foto: TT

Silvia invigde det nionde Childhood-huset i Tyskland.

Annons

1999 grundade drottning Silvia stiftelsen Childhood. En stiftelse som arbetar för barns rättigheter och för att minska våld och sexuella övergrepp mot barn över hela världen.

Kungens och Silvias viktiga besök i VisbyBrand logo
Kungens och Silvias viktiga besök i Visby

Detta har verkligen blivit Silvias hjärteprojekt och hon jobbar ständigt med stiftelsen. Även hennes dotter prinsessan Madeleine är aktiv i projektet och är numera vice hedersordförande efter sin mor som är hedersordförande.

Reser till Tyskland i hemlighet

Under torsdagen, den 15 juni, invigdes det nionde Childhood-huset i Tyskland. Denna gången var det i Bayerns huvudstad, München, som huset fick ta plats. Och självklart reste vår drottning dit för att vara med på invigningen.

Silvia föddes i den tyska staden Heidelberg. Under hennes senaste besök i staden kunde hon avslöja att hon ibland reser dit i hemlighet för att hälsa på sina föräldrar och brors gravar. Trots att drottningen inte har bott i Tyskland på flera år har hon fortfarande ett starkt band till landet. Därför är hon bara glad när hon får hälsa på och speciellt i ärende för sitt älskade Childhood.

Annons

Silvia fylldes med nostalgi - där träffades kungen och drottningen

München var även staden hon träffade sin stora kärlek, kung Carl Gustaf, under sommar-OS för 50 år sedan. Så även München ligger nära hjärtat för drottningen, vilket hon uttryckte i sitt tal under invigningen av Childhood-huset.

Silvia
Det var bara glada miner på invigningen.

– Det är skönt att vara tillbaka i München, säger hon i den käsnlosamma talet och förklarar att det fyller henne med stolthet att få inviga Childhood-huset.

Under besöket fick hon även en present. Det var många som höjde på ögonbrynen för den märkliga gåvan till drottnigen. Men hon själv hade bara ett stort leende på läpparna. Hon fick nämligen ett tax-gosedjur eller en "Waldi", som var maskoten under OS 1972 då hon träffade Carl Gustaf. Trots att flera närvarande inte kände igen djuret gjorde Silvia det och och fylldes med nostalgi.

Det var ett riktigt lyckat besök för Silvia och hon såg ut att ha riktigt trevligt. Nu fortsätter resan i Tyskland med ett styrelsemöte med World Childhood Foundation, som drottningen kommer närvara vid.

Annons