Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias känslostorm bakom kulisserna – mörkades för alla

27 feb, 2024, 07:00 
Drottning Silvia berättar om de starka känslorna.
Annons

Drottning Silvia är en riktig järnlady. Hon är 80 år gammal med ett fullspäckat schema, och visar inga tecken på att sakta ned.

– Det finns så mycket man ska göra. Det finns så många som man vill hjälpa, har drottningen konstaterat.

Ja, Silvia brinner verkligen för plikten och allt hon får uppleva och göra som drottning. Nu berättar hon om en kunglig stund som påverkade henne djupt.

Privata filmen på Estelles födelsedag • Birgitta coolast på Mallorca! • Prislappen på Victorias snackis-ring i USA – 3 kungliga snackisar från vecka 8!Brand logo
Privata filmen på Estelles födelsedag • Birgitta coolast på Mallorca! • Prislappen på Victorias snackis-ring i USA – 3 kungliga snackisar från vecka 8!

Drottning Silvia om tuffa tiden – fick hjälp

Förra året var Silvia verkligen "the talk of the town". Hon firade 80 år, och i böcker, dokumentärer och intervjuer försökte sig många på att sammanfatta hennes liv fram tills nu. I en intervju med franska Point de Vue, som återges på sajten Hola, berättade Silva öppenhjärtligt om livet och plikten.

Annons

Att bli drottning var inte heller något hon hade förberett sig på. Sverige hade inte heller haft ett drottninggemål på många år, så Silvia hade ingen att "härma".

– När jag gifte mig 1976 hade jag inget annat val än att följa min egen väg, för det finns ingen manual för "Lär dig att vara drottning". Det beror helt på en själv, ens personlighet, intressen och vad man känner. Egentligen fanns det inte många som vägledde mig, berättar hon i intervjun.

– Kungen har fyra systrar, men när jag gifte mig bodde tre av dem utomlands. Han kunde räkna med den yngsta, prinsessan Christina, som var här. Drottning Ingrid av Danmark, min mans faster, var också väldigt snäll mot mig och hjälpte mig mycket. Jag var en seriös student och hon var en utmärkt lärare. Jag kunde ringa henne och hon svarade alltid. Och naturligtvis hade jag kungen vid min sida.

Drottning Silvia om känslosamma stunden – inför alla

I samma intervju kommer kungens tronjubileum på tals, som firades i fjol. Kungens 50 år på tronen uppmärksammades hela året, och gick i mål den 15:e september bland annat med en kortege genom Stockholm. Då fick kungaparet en chans att vinka och se alla som tagit sig ut för att hylla kungen – och uppslutningen var imponerande!

Det skulle visa sig vara något som också påverkade Silvia.

—Jag måste säga att 50-årsdagen av Hans Majestäts tillträde till tronen var ett mycket speciellt ögonblick. Vi blev mycket rörda av spontaniteten och värmen från svenska folket som strömmade till huvudstadens gator. Det var underbart att gå för att träffa dem och se deras glädje och den tillgivenhet de känner för sin kung.

Prinsessan Madeleine, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel på balkongen på slottet
Det är inte svårt att förstå att Silvia blev rörd av att se hur många som dykte upp för att gratta kungen.Bernard Rubsamen / dana press

Foto: TT

Annons