Silvias miljongåva till Madeleine – en av de dyraste i världen

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine har fått en otrolig gåva från mamma drottning Silvia.
Allt om drottning Silvias juveler!
Slå på ljud

I den svenska kungafamiljen brinner man för sina smycken. Som kronprinsessan Victoria uttryckte det i SVT-programmet Kungliga smycken.

– Smyckena berättar så mycket om en tid, och i vissa fall också personer. Smyckena gör historien levande. Det här är något som någon har burit, tagit, kan på. Det är läckert, slår kronprinsessan Victoria fast i programmet.

Drottning Silvias otroliga miljongåva till prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine bär sitt vackra diadem.

/ TT

Självfallet är flera av de här smyckena värda väldigt mycket, och inte bara i affektionsvärde, utan i reda pengar. Sajten Jewellery Box har använt sig av experter på ädelstenar för att prisbestämma smyckena som världens kungligheter bär.

Den svenska kungafamiljen har flera platser på listan. På plats 44 hittar vi i ett diadem som prinsessan Madeleine burit vid flera tillfällen.

Det började bäras av drottning Silvia i slutet på 1980-talet. Det har sagts att diademet var en present från kungen till Silvia på deras tioåriga bröllopsdag, men det har aldrig blivit officiellt bekräftat. Klart är att smycket inte är en officiell del av Bernadotte-samlingen. Vissa brittiska experter hävdar att det tidigare tillhörde baronessan av Tankerville.

"Pampigt och drottninglikt"

Enligt Jewellery Box kan diademet värderas till ungefär två miljoner kronor. Silvia bar det först, Victoria har också gjort det, men de senaste åren har det framförallt kommit att förknippas med Madeleine. Hon har burit det på Nobelfester, statsbanketter och på kungliga bröllop. Hon bar det till och med när hon gifte sig med Chris O'Neill, sommaren 2013. Det är uppenbart att Silvia mer eller mindre uttalat skänkt vidare diademet till Madeleine, som verkar ha ett extra starkt band till smycket.

– Det här är en av Madeleines absoluta favorittiaror! Inte minst för att hon har fått den av mamma Silvia. Under Nobelfesten 2014 valde prinsessan till exempel att matcha sin mönstrade Fadi el Khoury-klänning med den privata tiaran. Smycket passar Madeleine som handen i handsken eftersom hon gillar att bära klänningar som sticker ut och då är det bra med en kunglig tiara som inte är prydd med några färgade stenar. Och visst är det båda pampigt och drottninglikt? säger Svensk Damtidnings reporter Ellen Myrgård Lindén.