Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Silvias okända pengauppgörelse – har pågått i det tysta: “Väldigt stor summa”

03 jan, 2023, 10:30 

Nu kommer allting fram – och reaktionerna är starka.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Det var den 24 februari 2022 som Ryssland inledde invasionen av Ukraina, och förödelsen i landet är total. Tusentals har mist livet, infrastrukturen är på många håll helt förstörd och otaliga ukrainare har tvingats fly sitt hemland.

Intervju! Kungens skarpa uppmaning till svenskarna – om kriget i UkrainaBrand logo
Intervju! Kungens skarpa uppmaning till svenskarna – om kriget i Ukraina

Detta har berört många, inte minst vårt kungapar. Nu kommer det fram – deras fina gest till Ukraina.

Kungens känslosamma ord – inför alla

Det är tydligt att det som pågår i Ukraina påverkar kungen och drottningen på djupet. När kungen höll sitt traditionsenliga jultal riktade han tankar till folket i Ukraina, där många spenderade sin jul i total misär.

– Även där firar man jul. Men för många som bor där är det mörkt, kallt och svårt. Delar av samhällets infrastruktur är utslagna. Människor har dödats, skadats och utsatts för fruktansvärt lidande, säger kungen i talet på SVT.

Annons

Kungen och drottningen har också en personlig koppling till landet, som såklart gör känslorna ännu starkare. Det handlar om byn Gammalsvenskby, som har varit hem åt svenska ättlingar i århundraden.

År 2008 var kungaparet på besök dit, och fick äran att inviga en väg där. Nu är den förstörd, berättade kungen i sitt jultal.

– Det känns tungt att tänka på det här. Därför vill jag i dag sända en särskild hälsning till invånarna i Gammalsvenskby:

– Mina och min familjs tankar är hos er – och hos alla era landsmän, säger han.

Kungen och drottningen inviger en väg i Gammalsvenskby i Ukraina 2008
Kungaparet i Gammalsvenskby för att inviga den nya vägen.

Kungaparet hyllas efter uppgifterna om pengarna

Nu har kungen och Silvia återigen visat på deras stora hjärtan. Det är Aftonbladet som rapporterar om deras fina gest, som innefattar just den väg som kungen pratade om i sitt jultal.

Annons

De har nämligen skänkt pengar till Gammalsvenskby, för att hjälpa dem att bygga upp de skador som kriget åsamkat.

– Sedan en månad tillbaka har vi ett samarbete med kungahuset. Det innebär att kungen och drottningen skänker en väldigt stor summa pengar till Gammalsvenskby. Vi är innerligt tacksamma för de stora pengarna och den stora insatsen som de faktiskt gör här. Det är mycket behjärtansvärt, säger Lars Thomsson som är riksdagsledamot, och dessutom har rötter från just byn i fråga.

Kungen och drottningen hälsar på folket i Gammalsvenskby i Ukraina 2008
Det rådde glädjeyra när kungen och drottningen var på besök, och alla ville hälsa på kungaparet!

Nu när nyheten om kungaparets stöd är ute, hyllas de stort på sociala medier. På sajten Twitter strömmar hyllningarna in:

"Nu blev man visst lite varm om hjärtat minsann! Kudos!"

"Återigen gör Hans Majestät Kungen mig stolt"

"Kungen skänker stora summor pengar för att hjälpa till att bygga upp Gammalsvenskby i Ukraina som utsatts för kraftiga attacker och bombningar från Ryssland. Är det inte det finaste du läst idag?"

Foto: TT

Annons