Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Kungens udda beteende väcker frågor – syntes i sändning

Kungen under sitt jultal i SVT

Foto: Skärmdump, SVT

Kungen höll sitt femtionde jultal – men en detalj sticker ut.

På juldagen höll kungen traditionsenligt sitt årliga jultal till det svenska folket. Årets tal var också lite speciellt, det var hans femtionde i raden.

Kungafamiljen splittras över jul – Silvias sorg
0:36

Efter reklamen: Kungafamiljen splittras över jul – Silvias sorg

(0:36)

Slå på ljud

Det var ett gripande tal som strömmades ut i tv och radio från Stockholm slott under eftermiddagen – men en särskilt detalj stack ut.

Prins Oscar, 6 busar på nya bilderna – gulliga detaljen stjäl all fokus!

Kungens starka ord i jultalet 2022

Kungen inledde talet känslosamt med att berätta att avståndet från Slottet, där han befann sig, och Ukraina, bara är hundra mil. Sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24:e februari har tusentals ukrainare mist sina liv och skadorna på landet kommer bli svåra att bygga upp.

– Även där firar man jul. Men för många som bor där är det mörkt, kallt och svårt. Delar av samhällets infrastruktur är utslagna. Människor har dödats, skadats och utsatts för fruktansvärt lidande, säger kungen i talet på SVT.

Han fortsätter med att berätta om en resa han gjorde tillsammans med drottning Silvia till Gammalsvenskby 2008, en by i Ukraina som varit hem åt svenska ättlingar i århundraden.

Även där gör sig kriget påmint, de saknar el, vatten, och bränsle. När kungaparet var där invigde de en väg, som kungen berättar nu är helt förstörd.

– Det känns tungt att tänka på det här. Därför vill jag i dag sända en särskild hälsning till invånarna i Gammalsvenskby:

Mina och min familjs tankar är hos er – och hos alla era landsmän, säger han.

Johan T Lindwall: "Jag och kungen har en sak gemensamt"

Gåtan kring kungens familjebild

I talet fortsatte han sedan att berätta om nästkommande år, det är ju som bekant det kungliga superåret! Kungen berättade om han och Silvias planerade resor under 2023, de kommer ju minst sagt ha fullt upp – alla Sveriges län ska få kungligt besök.

– Min förhoppning är att ni blir många som deltar. För det här jubileet handlar om Sverige. Om Sverige i tiden, säger kungen i talet.

Traditionsenligt sände han talet från kontoret på Stockholms slott, och där har inte mycket förändrats sedan tidigare år. Förutom en sak. På sitt skrivbord hade han en bild på sin fru, drottning Silvia, men bredvid den ekade det tomt.

Förra året såg vi ju två tavlor där – den fina familjebilden på kungaparet och alla deras barn och barnbarn. Varför den försvunnit, eller om den kanske bara bytt plats, förblir ett mysterium.

Talet går att lyssna på i sin helhet på SVT play och läsa i skrift på Kungahusets hemsida.

Kungen under sitt jultal 2021

Den somriga familjebilden från Solliden stod prydligt på border i fjol...

Foto: SVT
Kungen under sitt jultal 2022

...men var plötsligt borta i år!

Foto: SVT
Kungafamiljen samlade på Solliden sommaren 2021

Kanske är det dags att uppdatera denna bild? Barnen har ju växt så det knakar!

Jonas Ekstromer/Kungl.Hovstatern

Foto: TT/SVT