Silvias ord – som väcker ilska hos folket!

Drottning Silvia har fått nog!

Drottning Silvia talade från hjärtat i en intervju.Men orden ledde till stor vrede.
Slå på ljud

Drottning Silvia har ett långtgående, djupt rotat engagemang för de demenssjuka. I linje med detta såg hon till att Stiftelsen Silviahemmet ordnade bostäder åt dementa, ungefär 500 meter från Drottningholms slott.

Men bostäderna blev snabbt föremål för en hätsk debatt. Stiftelsens bygglov överklagades av andra boende i området och ingen har än så länge fått flytta in i husen.

Drottning Silvia – hennes ord väcker ilska

Drottning Silvia har fått nog!

Drottning Silvia går sin egen väg.

I Henrik Frenkels podd Hjälp jag har Alzheimer fick drottning Silvia frågan om hon tror att grannarnas motstånd beror på fördomar gentemot dementa. Silvia skrädde inte orden i sitt svar.

– Jag har inte frågat, för jag tror att det kan vara det som ligger bakom och det tycker jag är väldigt smärtsamt. Jag tycker det är väldigt grymt egentligen, sa Silvia.

Men det här uttalandet har inte fallit i god jord hos grannarna. En av dem har ställt upp som anonymt intervjuobjekt för Aftonbladet – och där slår hen tillbaka mot Silvia.

– Det är ju ett påstående som är häpnadsväckande. Det har aldrig varit en fråga och diskussion om demensvård. Det vi har gjort som boende på Drottningholmsmalmen är att skydda platsen, med dess historiska värden, säger grannen till Aftonbladet.

 

LÄS OCKSÅ: Victoria och Daniel – på hemligt möte med kungen och Silvia

“Vikt sig för landets drottning”

Grannarna menar att demenshusen förstör det estetiska helhetsintrycket. Personen som pratat med Aftonbladet hävdar att det rör sig om “kataloghus som är avsedda för att produceras i massform”.

– Hade de avvaktat hade de kunnat göra om byggnaderna så att de passade in, och inte hamnat i den här situationen. Det är ju byggherrens vållande som ligger bakom problemen. Och att kommunen inte varit tillräckligt klar och stark, utan på något sätt vikt sig för att det är landets drottning, säger personen ifråga.

Men Stiftelsen Silviahemmet ger inte upp. Man har lagt fram ett nytt förslag, som ska prövas i Mark- och miljödomstolen.

De ack så omstridda husen.

De ack så omstridda husen.

 

LÄS MER: Madeleines underbara gåva till Silvia – efter stora sorgen!