Silvias pinsamma miss vid köpet av första majblomman – tvingad att ta hjälp

17 apr, 2023, 11:30 
AvFelicia Plåt
Drottning Silvia
Det är dags för majblommans beskyddare, drottning Silvia, att köpa årets första majblomma.

Nu är det dags för Silvia att köpa den första majblomman!

Annons

Nu har solens strålar börjat titta fram, man kan se en och en annan körsbärsblomma och gatorna är fulla av glada människor ute i det fina vädret. Det är flera vårtecken på ingång och vårkänslorna är på topp.

Här gör Silvia kunglig comeback efter sjukdomen
Här gör Silvia kunglig comeback efter sjukdomen

Kungliga vårtecknet

Även för kungahuset sker idag ett av de största vårtecknen för året då den första majblomman ska säljas. Det är nämligen enligt tradition majblommans beskyddare, drottning Silvia, som varje år får chansen att köpa de första exemplaren.

Majblomman har sålts sedan 1907 för att hjälpa barn i ekonomisk utsatthet. Och drottning Silvia har under flera år alltid fått köpa den av olika barn runt om i landet. 2019 betalade hon majblomman för första gången med swish. Men 2017 blev det lite oklarheter med Silvias betalning.

Annons

Hade inte tillräckligt med pengar

Under 2017 besökte Silvia en skola i Hässelby för att köpa de första majblommorna. På plats möttes hon av femteklassaren Zacharias Arrach och det årets designer, Miranda Nilsson som gick i fjärde klass. Under besöket valde hon att köpa klistermärken av Miranda till alla sina barnbarn, vilket kostade 200 kronor.

Sedan var det dags att köpa de kända pinsen till de vuxna i kungafamiljen. Det blev en var till Victoria, Carl Philip, Madeleine och såklart kungen. Zacharias Arrach berättade då att det blev 280 kr för drottningen att betala. Vilket var mer än vad drottningen hade.

– Det blev lite dyrare, sa Silvia och skrattade när hon insåg att hon inte hade tillräckligt med pengar i sin plånbok.

Silvia 2017
Silvia hade inte tillräckligt med pengar under köpet av majblomman 2017.

Då ryckte snabbt hovdamen Christina von Schwerin in till undsättning och gav drottningen det som saknades för att kunna genomföra köpet.

Annons

"Fred på jorden"

I år är det 12-åriga Elsa Schymberg från Karlstad som har designat årets majblomma. Den är blå och grön med en orange prick i mitten och har har fått namnet "Fred på jorden".

– Jag ville att majblomman skulle påminna om jordklotet. Det blå är havet, det gröna är skogen och det gula alla ställen där det är krig. Jag tror det är något många barn tänker på just nu, säger Elsa i ett pressmeddelande.

Årets majblomma går att köpa mellan 18 april till 3:e maj.

Här firar kungen ensam – utan Silvia
Här firar kungen ensam – utan Silvia
Annons