Sanningen om Silvias relation till Walther – därför var de så nära

Silvia och Walther Sommerlath

Drottning Silvia har förlorat sin bror, Walther Sommerlath. Walthers sista tid bodde de, bror och syster, tillsammans på Drottningholms slott. Men varför är Silvia och hennes bror så nära varandra? Svensk Damtidning berättar den gripande historien.

Flickan som skulle bli Sveriges drottning föddes den 23 december 1943 i tyska Heidelberg, mitt under brinnande världskrig. Här bodde Silvia tillsammans med mamma Alice, pappa Walther och sina tre äldre bröder, Ralf, Walther Jr och Jörg, tills hon var ungefär tre år gammal. Då lämnade familjen ett sönderkrigat Tyskland och reste till Alices familj i São Paulo, Brasilien. Resan med skeppet över Atlanten tog flera veckor.

Walter Sommerlaths liv – i bilder!
Slå på ljud

Det är den historien som varit känd. Tills för ungefär ett år sedan. Först då, 2019, fick världen reda på att det inte direkt varit en enkel match att lämna Tyskland.

Familjen hamnade i ett uppsamlingsläger som var inrymt i ett före detta mentalsjukhus i den brittiska ­zonen.

Mor och far Sommerlath med barnen Walther, samt Silvia och Jörg längst fram.

– Vi var många familjer och ­alla väntade på utresa. Men britterna ville inte släppa oss. De misstänkte att det fanns nazister bland flyktingarna och det fanns det säkert också, har drottningens bror Ralf ­Sommerlath berättat för SVT.

Silvia uppmanade sin bror att berätta familjens historia

På uppmaning av Silvia har Ralf Sommerlath nu avslöjat sin gripande historia. En historia som också är drottningens. En historia som rymmer ett oerhört trauma. Ett hemligt sådant.

Det har nämligen visat sig att Ralf Sommerlath skildes från sin familj som tioåring i samband med att hela hans klass evakuerades. Silvia kom till världen under de här åren när Ralf var borta från familjen, och när han äntligen lyckades återvända som 15-åring var det första gången som han träffade sin då 3-åriga lillasyster.

Gruppfoto med svenska kungafamiljen och faddrarna på Stockholms slott 31:a augusti 1982, efter dopceremonin för prinsessan Madeleine. Fr.v: Prins Andreas von Sachsen-Coburg och Gotha, prinsessan Benedikte av Danmark, drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, prinsessan Christina och Walther Sommerlath. Framför vaggan kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip samt prinsessan Madeleine i vaggan.

Allt detta har skapat ett alldeles speciellt band mellan Silvia och hennes syskon. Sammanhållningen tycks extra stark i drottningens familj. De ställer upp för varandra, de är oerhört nära.

Silvias dementa mor vårdades på Drottningholm

Att Alice Sommerlath, Silvias mor, bodde i Sverige under flera år är knappast någon hemlighet. Hon flyttade från Heidelberg till Drottningholm strax efter att hon fått sin demensdiagnos. Första tecknet att allt inte stod rätt till var när Alice var på besök på Drottningholms slott och inte klarade av att packa sin egen resväska.

Alice Sommerlath bodde på Drottningholm fram till sin död 1997. Silvia minns i dag deras samtal. I ett samtal med Malous von Sivers berättar hon:

– Mamma sa en gång "vad konstigt, jag kommer inte ihåg mitt liv".

– Det var fruktansvärt sorgligt, hon var väldigt ledsen också. När jag började berätta så kom det tillbaka. Inte sen när hon var väldigt sjuk, då gick det inte. Men under ganska lång tid kunde jag göra det.

Walther Sommerlath omkring 1989.

Moderns sjukdom har gett Silvia ett oerhört engagemang i demensfrågor. I dag brinner hon för Stiftelsen Silviahemmet.

Silvias speciella relation med Patrick Sommerlath

Det är också oerhört tydligt att Silvia och hennes bröder står varandra oerhört nära, även de. Drottning Silvias brorson Patrick Sommerlath, 49, har varit en självklar del av kungafamiljen i många år. Patrick är son till drottning Silvias mellanbror Walther Sommerlath, som gick bort häromveckan, och hans dåvarande fru Michele. Patrick växte upp i Paris tillsammans med föräldrarna och den äldre systern Sophie.

Han kom till Sverige som vilsen 16-åring, för att få en trygg bas hos faster Silvia i samband med föräldrarnas skilsmässa. Systern Sophie, som vid tidpunkten var 24 år, stannade kvar i Paris. Men Patrick stannade kvar i Sverige och växte upp sida vid sida med kusinerna Victoria, Carl Philip och Madeleine på Drottningholm.

Nu, många år senare, är cirkeln sluten och Patrick är tillbaka på Drottningholm igen. Det var under våren 2019 som skilsmässan från hustrun Maline Sommerlath blev officiell och Patrick ännu en gång såg Drottningholm som en tillflykt. Drottning Silvia tog självklart emot sin brorson med öppna armar.

Walther Sommerlath och sonen Patrick Sommerlath på Childhood-dagen på Gröna Lund i Stockholm 2016.

Häromåret skrev sig Patrick permanent på Drottningholm. Och nyligen stod det klart att hans far, Walther, 86, hade flyttat dit han också. Han bodde där, nära sin syster Silvia och sin son, sin allra sista tid i livet. Det var drottningens önskan.

Silvia föredrar att ha sin familj nära sig. Och vem kan klandra henne, med tanke på hennes historia – med en tidigare försvunnen bror och en svårt sjuk mor?

Mer om Walther Sommerlath hos Svensk Damtidning:

Så var Walther Sommerlaths sista tid i livet

Silvias sorg efter brodern Walther Sommerlaths död

Drottningens sista möte med Walther Sommerlath – vid dödsbädden

Foto: TT