Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias tjusiga entré under statsbesöket – och prinsessan Sofia överraskar!

07 sep, 2021, 10:15 
Kungaparet tar emot Tysklands president för ett statsbesök

Tysklands presidentpar togs emot med kunglig pompa och ståt – men här finns också en privat och mycket gripande koppling till prins Daniel.

Annons
Svensk Dam på plats! Tyska presidentparet tas emot på SlottetBrand logo
Svensk Dam på plats! Tyska presidentparet tas emot på Slottet

Detta med ceremonier är verkligen kungahusets bästa gren: Det är paradvagnar, plymer och chica hattar. Kungen har sin amiralsuniform med tillhörande sabel och den Tyska förtjänstorden snett över bröstet. Drottningen bär sidendräkt och pillerburk i vitt och svart och ja, till och med de kvinnliga statsråden har satt på sig hatt.

Kungen med tysklands president

Dessutom är alla herrarna vid hovet stiliga som få i sina uniformer. Och snart blir det VIP-igast tänkbara lunch här på Kungliga slottet.

De kommande tre dagarna ska kungaparet nu vara värdar för Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier, 65, och hans fru Elke Büdenbender, 59:

Han är jurist i grunden men sedan länge proffspolitiker (och inne på sitt femte år som president), och hon arbetar som domare i det civila. Just nu är hon dock långtidstjänstledig för att fokusera på sin roll som Tysklands First Lady.

Annons

Presidentparet och hela deras 30 man starka delegation kommer att bo på pampiga Grand Hôtel under sin vistelse i Stockholm. Drottningen och presidenthustrun Elke känner redan varandra väl, de har haft kontakt åtskilliga gånger det senaste året, framför allt i samband med att Tyskland öppnat två nya Barnahus tillsammans med drottningens Childhood, dels i Berlin och dels i drottningens födelsestad Heidelberg.

Statsbesök Tyskland
För fem år sedan var kungaparet på statsbesök i Tyskland, och nu är det dags för kungen och drottningen att återgälda gästfriheten. Och som de gör det!

Och detta betyder förstås att drottningen nu får tala sitt modersmål tyska.

Prins Daniel och presidentfrun Elke är båda njurtransplanterade

Men presidenten, som privat alltid kallas Frank och gillar jazz och fotboll, och hans Elke har också väldigt mycket gemensamt med prins Daniel – och hans pappa Olle! – och det på ett djupt personligt plan:

Annons

2010 donerade presidenten sin ena njure till sin hustru Elke och gav henne därmed livets finaste gåva. Det vill säga exakt detsamma som prins Daniels pappa Olle gjorde för sin son femton månader tidigare. Tala om delade erfarenheter.

Drottningen på Inre Borggården.

Prinsessan Sofias överraskning under statsbesöket

Efter den högtidliga ceremonien väntar nu en lunch där både Victoria och Daniel och Carl Philip och Sofia närvarar. Att just prinsparet är med vid lunchen är något överraskande. Sofia har ju lilla prins Julian därhemma och hon och Carl Philip har inte deltagit i så många officiella programpunkter sedan kungen valde att krympa familjen på titlar. Det beror ju också på att pandemiåret har inneburit betydligt mindre representationsuppdrag.

Artikeln uppdateras!

Foto: TT.

Annons