Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias vägran efter missödet med kungen – vittnet såg allt: "Man skämdes"

18 feb, 2023, 16:00 

Kungen och Silvia hamnade i en oönskad situation. Nu berättar vittnet om vad som hände.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har fullt upp. Under detta år ska de ju besöka Sveriges alla län – kungen firar ju 50 år på tronen och det ska firas med hela svenska folket!

Besöken är noga planerade, och det är givetvis en stor ära att ha kungaparet på besök. Men under det andra besöket som ägde rum i Jönköping gick något väldigt snett.

Kungens ord om hjärtoperationen • Victorias saknad efter barnen • Margrethes ord om döden – 3 kungliga snackisar från vecka 7!Brand logo
Kungens ord om hjärtoperationen • Victorias saknad efter barnen • Margrethes ord om döden – 3 kungliga snackisar från vecka 7!

Fina detaljen om kungens bil

Ja, det rådde fullständig folkfest i Jönköping under torsdagen. Det var kungaparets andra besök, efter att ha inlett firandet i Nyköping.

Kungen och drottningen avnjöt en fotoutställning, Kungen var här, och sedan var det dags att färdas genom Jönköping i en bilkortege. Bilen var inte vilken bil som helst, utan en Cadillac Fleetwood series 75, från 1966.

Cadillac Fleetwood series 75
Vilken pärla!

Och anledningen till att jubileumsbilen blev just den, är ingen slump:

– En precis likadan bil som kungens mor har ägt, just därför tyckte vi att det var en passande bil för denna dagen. Det är ungefär 50 år sedan han satt i en ungefär likadan, sa bilägaren Philip Aronsson till Svensk Damtidning.

Annons

Men när kungaparet slog sig ned i baksätet för att susa genom Jönköping gick något snett – bilen vägrade starta.

Drottning Silvias ord till SÄPO-vakterna – vägrade

Svensk Damtidnings reporter Helena Wiklund var på plats undet firandet, och såg den dråpliga situationen utspelas framför folkmassan.

– Vilket drama! Kungens Cadillac fick motorstopp! Det var bara att hämta upp startkablarna i bakluckan och med polisens draghjälp hostade den igång till slut. Kungaparet följde dramatiken från baksätet. Men kungen är ju själv veteranbilsägare och han är luttrad och vet att sånt här händer!

Nu berättar Philip Aronsson själv för SVT om den tokiga händelsen. Han hade ju förberett bilen in i minsta detalj, men ändå blev det fel.

– Det är klar att man skämdes lite inför publiken, det är sanningen, berättar han.

Han avslöjar även att SÄPO-vakterna snabbt ville flytta över kungaparet till deras reservbil, men det ville inte Silvia.

– "Det är en gammal bil, sånt här händer. Ge honom lite tid, han får igång den", sa hon i baksätet enligt Philip.

Foto: TT/Svensk Damtidning

Annons