Silvias vägran efter missödet med kungen – vittnet såg allt: "Man skämdes"

Silvias vägran efter missödet med kungen – vittnet såg allt: "Man skämdes"

Kungen och Silvia hamnade i en oönskad situation. Nu berättar vittnet om vad som hände.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har fullt upp. Under detta år ska de ju besöka Sveriges alla län – kungen firar ju 50 år på tronen och det ska firas med hela svenska folket!

Besöken är noga planerade, och det är givetvis en stor ära att ha kungaparet på besök. Men under det andra besöket som ägde rum i Jönköping gick något väldigt snett.

Kungens ord om hjärtoperationen • Victorias saknad efter barnen • Margrethes ord om döden – 3 kungliga snackisar från vecka 7!
0:44

Efter reklamen: Kungens ord om hjärtoperationen • Victorias saknad efter barnen • Margrethes ord om döden – 3 kungliga snackisar från vecka 7!

(0:44)

Slå på ljud

Bilderna visar: Silvias stöd till kungen – fyra dagar före hjärtoperationen

Fina detaljen om kungens bil

Ja, det rådde fullständig folkfest i Jönköping under torsdagen. Det var kungaparets andra besök, efter att ha inlett firandet i Nyköping.

Kungen och drottningen avnjöt en fotoutställning, Kungen var här, och sedan var det dags att färdas genom Jönköping i en bilkortege. Bilen var inte vilken bil som helst, utan en Cadillac Fleetwood series 75, från 1966.

Cadillac Fleetwood series 75

Vilken pärla!

Foto: Svensk Damtidning

Och anledningen till att jubileumsbilen blev just den, är ingen slump:

– En precis likadan bil som kungens mor har ägt, just därför tyckte vi att det var en passande bil för denna dagen. Det är ungefär 50 år sedan han satt i en ungefär likadan, sa bilägaren Philip Aronsson till Svensk Damtidning.

Men när kungaparet slog sig ned i baksätet för att susa genom Jönköping gick något snett – bilen vägrade starta.

Silvias ord väcker frågetecken – nu ställs hon till svars inför alla

Drottning Silvias ord till SÄPO-vakterna – vägrade

Svensk Damtidnings reporter Helena Wiklund var på plats undet firandet, och såg den dråpliga situationen utspelas framför folkmassan.

– Vilket drama! Kungens Cadillac fick motorstopp! Det var bara att hämta upp startkablarna i bakluckan och med polisens draghjälp hostade den igång till slut. Kungaparet följde dramatiken från baksätet. Men kungen är ju själv veteranbilsägare och han är luttrad och vet att sånt här händer!

Nu berättar Philip Aronsson själv för SVT om den tokiga händelsen. Han hade ju förberett bilen in i minsta detalj, men ändå blev det fel.

– Det är klar att man skämdes lite inför publiken, det är sanningen, berättar han.

Han avslöjar även att SÄPO-vakterna snabbt ville flytta över kungaparet till deras reservbil, men det ville inte Silvia.

– "Det är en gammal bil, sånt här händer. Ge honom lite tid, han får igång den", sa hon i baksätet enligt Philip.

Foto: TT/Svensk Damtidning