Silvias val för Victoria – Madeleine lämnades utanför

Silvias val för Victoria – Madeleine lämnades utanför
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine behandlades inte på samma sätt under sin uppväxt. Här är ett av bevisen.
Annons

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine lever två ganska olika liv, trots att de båda är kungligheter. Victoria är Sveriges blivande regent, en plikttrogen trotjänare med kalendern sprängfylld med officiella uppdrag. Madeleine valde ganska tidigt att gå sin egen väg, flyttade till Florida med maken Chris O’Neill och rör sig främst utanför kungliga sammanhang.

Annons

Men har ni tänkt på att de också pratar ganska olika? Det har språkforskaren Lars Melin.

Annons

Kronprinsessan Victoria skolad av Margaretha Krook

prinsessan madeleine kronprinsessan victoria
Madeleine och Victoria – två systrar som pratar på olika sätt.

När Lars skrev boken “Fint språk” tillsammans med sonen Martin ville han ringa in hur den svenska överklassen pratar. Bland andra utgick han från Victoria och Madeleine.

– Det var påtagligt att de unga damerna pratar så oerhört olika, säger Lars.

Lars gjorde efterforskningar och upptäckte att skillnaden inte berodde på en slump. Kung Carl Gustaf och drottning Silvia hade nämligen anlitat Dramaten-skådespelaren Margaretha Krook för att träna Victoria i språkhantering. Samma möjlighet gavs inte till Madeleine.

– Victoria har alltså dresserats för sitt språk. Hon skulle prata vad man kan beskriva som “mainstream-svenska”. Man tänkte sig att svenskarna i gemen var mer bekväma med det, säger Lars.

Annons

Madeleine pratar i stället mer av en “brat-svenska”, menar Lars, som är aktuell med boken Stil – språkets svårfångade signalsstem (utgiven på Morfem).

– Hon pratar Stureplans-aktigt. Det man märker mest är de öppna vokalerna. Det är därför man har kallat henne för ”Madelääään”. Det är en lätt nasalering också. En bladning av fonetik och attityd, säger han.

— Det är så medvetet. Den ena ska höra hemma i sin överklass-miljö. Den andra är en vara för hela svenska folket.

Hur pratar kungen då? 

– Jag brukar säga att han är den siste stockholmaren. Han har förädlat ekensnacket. När han växte upp var det så som de tunga grabbarna snackade på Kniv-Söder. Han skaffade sig en attityd, rent språkligt.

Kungen pratar alltså så som det var coolt att prata på 60- och 70-talet?

– Ja, så skulle man kunna säga.

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

8 kommentarer till “Silvias val för Victoria – Madeleine lämnades utanför”

 1. Bettina skriver: 16 maj, 2020

  Ett ytterst naturligt val med tanke på deras olika roller här i livet.


 2. josefin skriver: 16 maj, 2020

  Spràkforskare i all ära, men nog mà man säga att mer teatraliskt prat än det KP ägnar sig àt är svàrt att finna. Kanske fick hon aldrig möjlighet att prata med sina kamrater, o dà är det ju tràkigt för henne, men det uppstyltade prat hon visar idag är bara sorgligt att höra.


 3. Linda skriver: 16 maj, 2020

  Så man hyrde en skådespelerska för att lära Victoria att låta folklig. Jag säger inte att hon inte är det och hon gör ett bra jobb men hon är en sådan som kan bo i ett slott med över 40 rum och ändå ge ett folkligt intryck. Madeleines egen väg, hon hade ju tänkt gifta sig med Jonas Bergström, som skulle ha blivit hertig, och flytta in i en vila på Djurgården för 10 år sedan. Så blev det inte. Sen hade hon tänkt spendera ett tiden i Childhood ett år i USA, ett i Brasilien och ett i Tyskland men så blev det inte heller. För 5 år sedan skrev sig familjen i Sverige men några månader senare flyttade Chris till London och på den vägen är det. Det blir intressant att se vad som händer när barnen blir lite större.


 4. Elna skriver: 18 maj, 2020

  Viktoria ska bli drottning hon ska inte prata som ”hotta brudar från Djursholm” (låt av M Uggla) och övrig överklass.


 5. Anna skriver: 18 maj, 2020

  Återigen överdrifter här på sajten.

  Margareta Krook tränade kronprinsessan inför talet hon skulle hålla på sin 18-årsdag. Det var inte fråga om någon träning i “mainstream-svenska”.


  1. Ulla Lundell skriver: 19 maj, 2020

   Prinsessan Madeleine hade väl kunnat få samma hjälp som kronprinsessan Victoria fick om det hade behövts.

   Ulla


 6. Ingrid skriver: 20 maj, 2020

  Madeleine har aldrig behövt någon hjälp, men Victoria är i stort behov av att lära sig tala så att folk kan lyssna.


 7. caterine skriver: 24 maj, 2020

  Ja vad skullle kungen ha behöövt för att kunna prata? Märkligt är att när han var nybliven kung pratade han mycket naturligare och bättre när han blev intervjuad, Vad hände?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar