Skandal i kungafamiljen – nya kärleken visas upp

Kungafamiljen skakas av en skandal. En kärleksaffär har avslöjats – som från ingenstans.

Kärlek är alltid goda nyheter. Men i den kungliga världen, konservativ som den är, kan nya relationer, speciellt om de bryter mot konventionerna, vålla skandalrubriker.

Så är fallet med den här kärlekssagan.

Alla förutsatte nämligen att Karl von Habsburg, ärkehertig och sonson till Österrikes sista kejsare, Charles I, fortfarande var gift med baronessan Francesca Anna Thyssen-Bornemisz. De trädde in i det äkta ståndet tillsammans 1993 och fick tre barn ihop.

Medlem i kungafamiljen visar upp sin nya flickvän

Men nu har Karl helt öppet presenterat en ny flickvän för pressen. Hon heter Christian Reid och härstammar från en rik skepparfamilj i Portugal.

– Christian är en kultiverad och känslig kvinna med ett slags elegant anständighet. Hon är en älskvärd rådgivare, ibland en viktig kritiker och hon är alltid där för mig, en partner i ordets rätta bemärkelse. Hon är kort sagt en otrolig tillgång i mitt liv och jag är glad att ha henne vid min sida, säger Karl till den österrikiska tidningen Krone.

LÄS MER: Madeleine och uppbrottet som förändrade kungahuset

Skilde sig från frun i hemlighet

Karl von Habsburg har träffat det svenska kungaparet flera gånger.

Men vad hände då med äktenskapet med Francesca Anna Thyssen-Bornemisz? Jo, de har gått skilda vägar – utan att berätta för allmänheten. I en svensk kontext är detta svårt att föreställa sig. Ingen medlem i den svenska kungafamiljen hade kunnat skilja sig i hemlighet. Men i Österrike är kungligheterna inte alls lika påpassade. Det går att så att säga flyga under radarn betydligt lättare där.

– Ja, när våra barn blev tillräckligt gamla så skilde sig jag och Francesca. Vi har aldrig pratat offentligt om detta, säger Karl.

– Det är självfallet väldigt sorgligt för min del. För det fungerar inte alltid när två människor ska leva ihop. Vi försökte rädda relationen, men det gick inte. Och ofta blir barnen lidande. Det var därför jag och Francesca alltid försökte tänka på barnens bästa.

LÄS MER: Så var Silvias brors hemliga begravning