Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Skandal i kungahuset – hon pekas ut

02 nov, 2020, 17:00 
En skandal har briserat i kungafamiljen. Nu pekas en person ut som ansvarig.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 44?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 44?

Kungahuset i Luxemburg hamnade plötsligt under lupp i januari. Xavier Bettel, landets premiärminister, slog larm när hovets kostnader sköt i höjden och beställde en officiell utredning.

Uppdraget hamnade på utredaren Jeannot Waringos bord. Slutresultatet blev plågsam läsning för kungahuset – och speciellt för storhertiginnan Maria Teresa.

Maria Teresa anklagades för att vara både slösaktig och alldeles för auktoritär. Personalkostnaderna för hovet låg på svindlande 11 miljoner euro per år, och storhertiginnan påstods vara något av en tyrann.

Skandal i kungahuset – här är bakgrunden

Storhertiginnan Maria Teresa och drottning Silvia och kung Carl Gustaf.
Storhertiginnan Maria Teresa och storhertigen Henri är bekanta med drottning Silvia och kungen.

“Personalen måste lyda varje vink, leva med hennes humör och vara tillgängliga dygnet runt”, skrev tidningen RTL.

Dessutom var det stor omsättning i personalstyrkan. På bara fem år, mellan 2014 och 2019, blev totalt 51 av 110 medarbetare antingen sparkade eller sa själva upp sig.

Annons

Nu har Xavier Bettel läxat upp kungahuset rejält, rapporterar inhemska medier. Som en del av moderniseringsprocessen av det luxemburgska hovet ska femton nya medarbetare anställas. Bland annat ska man ta in en ny kommunikationschef för att bättre kunna nå ut till befolkningen. Och Xavier har gett tydliga direktiv: Maria Teresa får INTE vara med under själva anställningsprocessen.

Ett hårt slag för Maria Teresa, som fram tills nu varit den i hovet som haft huvudansvaret för personalen.

"Orättvist utpekad"

Man kan tänka sig att 63-åringen inte är alltför nöjd med det nya arrangemanget. I januari, när delar ur Jeannot Waringos rapport började läcka ut i pressen, kände sig storhertig Henri manad att kliva ut på Instagram och komma till sin hustrus försvar.

“Nu har artiklar publicerats där min fru blir orättvist utpekad, mamman till mina fem barn och en väldigt kärleksfull farmor. Hela min familj lider. Varför attackerar man en kvinna? En kvinna som försvarar andra kvinnor? En kvinna som inte ens fått möjligheten att försvara sig?”, skrev Henri då.

“Hennes pliktkänsla under de 39 år som hon har tjänat landet tillsammans med mig är exemplarisk, livsnödvändig för mig. Vi kommer att fortsätta tjäna er, vara där för er och för Luxemburg."

Annons