Skandalen kring Estelle – efter märkliga bilderna: "Indoktrinering"

08 feb, 2023, 09:22 
Prinsessan Estelle
Prinsessan Estelle har blivit indragen i en stor skandal.
Annons
Herman Lindqvist om prinsessan Estelle
Herman Lindqvist om prinsessan Estelle

Prinsessan Estelle ska vara en figur som står över politiken. På det sättet skiljer hon sig inte från resten av kungafamiljen. Som blivande drottning kan man inte ta ställning i politiska debatter – men ibland kan man bli indragen i polemiken mot sin egen vilja.

Prinsessan Estelle indragen i en skandal

I Sverige har det nyligen rasat en debatt om drag queens – män utklädda till kvinnor. Anledningen är ett projekt vid namn Drag Queen Story Hour.

Recept.se Nyhetsbrev

Initiativet, som startades av Michelle Tea i San Fransisco 2015, går ut på att turnerande drag queens åker runt i Sverige och läser normbrytande sagor för barn. I Sverige har projektet mötts av både ris och ros.

Högerskribenten Ivar Arpi har tillhört de mest högljudda kritikerna.

Annons

– Man placerar barn i en kontext där de uppfattar att ”här är det legitimt, här är jag på en trygg plats”. Då är det just den här ”queera” ideologin, som inte bara handlar om att acceptera olika uttryck, det handlar också om att bryta ner könet och sexualiteten så att barn ska uppmuntras att välja på ett helt annat sätt, säger Ivar Arpi till SVT.

Men Ivar får mothugg från en annan politisk skribent, Lotta Ilona Häyrynen på Aftonbladet. Hon tar upp Estelle som exempel på ett barn som fått se en man i drag – utan att ta någon skada.

"Jag vet något som du inte vet"

Christer Lindarw uppträdde nämligen i både klänning och peruk under Victoriadagen 2017. Han kostade till och med på sig en imitation av drottning Silvia.

– Victoria, jag vet något som du inte vet. En överraskning du ska få. Med detsamma. För dagens höjdpunkt är inte något dyrköpt paket. Nej, nej, det är en sång i present – från din lilla mamma, sa Christer och drog igång ett sångnummer.

Annons

Så här skriver Lotta om ögonblicket, under rubriken "Prinsessan Estelle krossar kulturkrig".

"Till och med kronprinsessan tar med sin dotter på dragshow. När After Dark tog farväl av publiken satt prinsessan Estelle, fullfjädrad i boa, på första parkett. Samma år krönte Christer Lindarw Victorias 40-årsfirande med att klä ut sig till Drottning Silvia och sjunga en hyllningssång. Kungen, som satt bredvid, såg ut att spricka av fniss", skriver Lotta.

Annons