Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Sonja gjorde skandal på 17 maj

17 maj, 2019, 11:20 
Haakon
Året var 2008. Norrmännen viftade glatt med flaggor, jublade och kände patriotism när kungafamiljen visade sig på slottsbalkongen. Men något var inte som det brukade vid 17 maj. Drottning Sonja bröt mot traditionen, vilket blev lite av en skandal.
Annons

Minns ni hur det var? Det norska kungahuset blev samtalsämnet över hela Skandinavien på grund av en präktig etiketts-skandal på självaste sjuttonde maj.

Sonja på 17 maj

Vad var det då som hade hänt? Hade någon fallit från balkongen, sjungit falskt eller glömt texten till nationalsången? Nej, inget sådant alls. Titta noga på bilden ovan, så får ni en ledtråd om vad “skandalen” handlade om.

17-maj rosetten satt fel

När kungafamiljen hälsade på folket från slottsbalkongen på morgonen bar nämligen drottning Sonja 17 maj-rosetten på fel sida.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Det tyckte norrmännen var så märkligt, att det uppmärksammades stort i pressen, både i Norge och utomlands.

Annons

– Skandal, Sonja! basunerade tidningen VG:s nätsida ut samma dag.

17 maj-dekoration

Många reagerade på drottningens etikettbrott. Enligt “regeln” ska nämligen 17 maj-rosetten bäras på vänster sida, närmast hjärtat. Drottningen hade sin på höger sida, vilket fick de nationellt lagda norrmännen att ”gå i taket”.

Kungafamiljen i Oslo

– Detta är en skandal, sade Erik Lundesgaard, som skrivit boken ”Skikk og Brukk” till VG Nett, men tonade ned det hela genom att mildra orden:– Hon har nog bara glömt sig. Rosetten ska ju sitta så nära hjärtat som möjligt, säger han.Per Sundnes, programledere och trendexpert, instämde:– Det är mänskligt att göra fel, och detta visar väl bara att de kungliga är som alla människor.Familjefest när Sonja och Harald firar kärleken!Läs mer

 

Foto TT

Annons