Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Skandalerna som skakat det brittiska kungahuset: Bråk, förbjuden kärlek och brott

21 sep, 2021, 12:45 
AvAnnaClara von Hofsten

En kung som lämnade familjen för kärlekens skull, och en prinsessa som valde motsatt väg. Två separationer, en skilsmässa och en slottsbrand inom loppet av ett år. Kunglig sorti, psykisk ohälsa, mobbning, rasism och en prins inför rätta för sexuella övergrepp. Varför tar katastroferna aldrig slut i det brittiska kungahuset?

Annons
Drottning Elizabeths ord efter Harry och Meghans sortiBrand logo
Drottning Elizabeths ord efter Harry och Meghans sorti

Det har snart gått tre år sedan prins Harry och Meghan släppte bomben; att de avsåg lämna sina uppdrag i det brittiska kungahuset. Sedan dess har drottning Elizabeth, 94, haft en till synes ändlös räcka av familjekonflikter att hantera – rasism, psykisk ohälsa och mobbning är bara några av ämnena.

De största skandalerna

Men detta är sannerligen inte den enda skandal som har skakat det brittiska kungahuset. Och visst finns det en viss ironi i det faktum att få kungahus är lika konservativa och måna om fasaden som det brittiska, samtidigt som det är få som drabbats av tillnärmelsevis lika många skandaler. Här är de största:

Megxit har blottlagt en djup och svår konflikt i kungafamiljen.

"Den värsta krisen för kungahuset på 83 år" – det var Daily Mirrors huvudrubrik när Megxitbomben briserade tisdagen den 8 januari 2019.

Annons

Men vad var det som hände då för länge sedan, strax innan andra världskriget bröt ut? Ja, det handlar givetvis om när kung Edward VIII, drottning Elizabeths farbror, tvingades abdikera. Detta på grund av sin kärlek till den frånskilda och omgifta Wallis Simpson – eller "den där amerikanskan” som britterna kallade henne.

Regeringen avgick

Vid den tiden vigde inte den engelska statskyrkan par där någon av parterna varit gift tidigare och den tidigare maken/makan ännu var i livet. Efter att ha varit brittisk regent i 326 dagar abdikerade kungen därför den 11 december 1936. Abdikeringen ledde till en konstitutionell kris och hela regeringen avgick.

Även det här paret valde kärleken framför livet i kungafamiljen. Hertigparet av Windsor, Wallis och Edward, här på besök i England 1947.

Edward tvingades mer eller mindre i landsflykt, och han flyttade till Österrike i väntan på att Wallis skilsmässa skulle bli klar. Den 3 juni 1937 gifte sig paret vid en privat ceremoni där ingen medlem av kungafamiljen närvarade, och paret levde sina liv mer eller mindre utfrusna av Edwards familj. Han fick dock titeln Hans kungliga höghet, hertig av Windsor, av sin bror, den nye kungen. Wallis Simpson blev således hertiginna av Windsor men fick inte titulera sig kunglig höghet.

Tio år gammal förändrades Elizabeths liv i ett slag. Från en behaglig tillvaro som ”kunglig light” till en framtida roll som det brittiska imperiets drottning.

En helt ny riktning

Edwards bror George stod näst i tur till tronen, och livet tog därmed en helt ny riktning för honom – och inte minst för hans äldsta dotter Elizabeth. George hade trots allt vuxit upp i den innersta, kungliga kretsen, medan hans barn hade fötts i den yttre cirkeln. Prinsessan Elizabeth var vid tillfället tio år gammal och hade fostrats för en helt annan roll, ett behagligt liv med relativt stor frihet men få plikter. Nu blev hennes liv precis tvärtom; många plikter och väldigt liten frihet. Elizabeth fick dessutom axla ansvaret för det brittiska imperiet redan som 27-åring, eftersom hennes far gick bort i förtid.

1953 förälskade sig prinsessan Margaret i överstelöjtnanten Peter Townsend. Ministrar hotade att avgå, och länderna i Brittiska samväldet vägrade acceptera giftermålsplanerna.

Lillasyster Margaret blev drottningens huvudvärk

Ett av de ”problem” Elizabeth därmed tvingades hantera var sin lillasyster, rebellprinsessan Margaret. Hon har många gånger skakat om såväl sin hårt prövade storasyster som de rojalistiska och konservativa britterna. I början av 1950-talet inledde prinsessan Margaret en romans med Peter Townsend, en nära medarbetare till hennes far. Townsend var betydligt äldre än prinsessan, han låg dessutom i skilsmässa och hade två barn. Detta gick naturligtvis inte för sig och skandalen var en följetong på löpsedlarna.

Annons

Prinsessan Margaret övertygades till slut att ge upp sin kärlek – under hotet att hon annars skulle förlora alla sina kungliga privilegier. Hon gifte sig senare med fotografen Antony Armstrong-Jones, med vilken hon fick två barn. Äktenskapet blev dock inte särskilt lyckligt, och paret skilde sig 1978 – skandal igen! Men denna skandal framstår idag som en västanfläkt i jämförelse med vad som komma skulle...

Bröllop och gulliga barn – under 80-talet steg kungafamiljens popularitet. Men fallet blev också högt...

"Annus horribilis" – det fruktansvärda året

Efter detta följde ungefär tio år av mer positiva nyheter, där pampiga bröllop och gulliga dop stod i fokus. Kungafamiljens popularitet bars i princip av de två paren Charles och Diana och Andrew och Sarah med sina söta små barn.

Men så kom året 1992, eller "annus horribilis" som Elizabeth kallade det. En olycka kommer ju sällan ensam, och detta var året då katastroferna i kungafamiljen duggade tätt. Landets tronarvinge prins Charles och hans hustru prinsessan Diana separerade, precis som drottningens favoritson prins Andrew och hans fru Sarah – eller ”Fergie” som hon kallas.

På resa i Sydkorea i slutet av oktober 1992. Den 9 december samma år kom det offentliga tillkännagivandet om parets separation.

Dessutom blev prinsessan Annes skilsmässa från maken Mark Philips klar detta år. Och som grädde på moset utbröt en stor brand på slottet Windsor, ett av drottningens hem, i november detta år. Branden uppstod då en spotlight kom i kontakt med en gardin som började brinna, och ungefär en femtedel av slottet skadades eller förstördes.

Annons

Dödskraschen i Paris

Men även om året 1992 var svårslaget, betydde det inte att lugnet nu lägrade sig över familjen. Tvärtom; de följande åren blev en formlig kavalkad av skandaler, med avslöjanden om otrohet, ätstörningar, avlyssnade telefoner och kanske lite väl uppriktiga intervjuer.

Drottning Elizabeth hade inte förstått hur populär och älskad hennes forna svärdotter var, och försökte utan större framgång tiga ihjäl olyckan.

Kungafamiljens popularitet gick i botten i samma takt som prinsessan Dianas sköt i höjden.

Sedan kom dödskraschen i Paris i augusti 1997. Runt hela världen togs budet om prinsessan Dianas död emot med chock och sorg – men man kan lugnt säga att kungafamiljen inte gick i takt med resten av världen. Man försökte i princip låtsas som om ingenting hade hänt; drottningen uttalade sig inte och flaggan på Buckingham Palace halades inte på halv stång. Drottning Elizabeth tvingades så småningom till en förödmjukande reträtt, men skadan var redan skedd.

Så småningom tvingades drottningen till en förödmjukande reträtt.

Några skandalfria år innan katastrofen

Sedan hade den brittiska kungafamiljen i princip några skandalfria årtionden, åtminstone fram till 2019. Detta var året som inleddes med Megxit och fortsatte med Epsteinskandalen – vilken kanske visar sig bli den största skandalen av dem alla... Det började med att den amerikanske miljardären Jeffrey Epstein i augusti 2019 tog sitt liv i sin häktescell på Manhattan, anklagad för pedofilbrott – ett brott som han redan tidigare hade dömts för. Den stenrike Jeffrey Epstein hade i årtionden levt sitt liv i den internationella societeten, där han också mer eller mindre öppet levt ut sina böjelser.

Jeffrey Epstein (randig slips) på Ascot tillsammans med flickvännen Ghislaine Maxwell (rosa dräkt), prins Andrew (beige väst) och Fergie (limegul dräkt).

En av hans vänner var den likaledes festglade prins Andrew, som nu sakta men säkert drogs in i skandalen. Och i augusti 2021 briserade bomben; prins Andrew stäms av amerikanskan Virginia Roberts Giuffre. Hon anklagar prinsen för att ha förgripit sig på henne sexuellt vid tre tillfällen när hon var 17 år och han var 41.

Annons

Lånades ut som sexslav till prinsen

Virginia Giuffre anställdes som ”personlig massös” åt Jeffrey Epstein när hon bara var 16 år, och hävdar att hon hölls som hans sexslav under en längre tid. Giuffre hävdar att hon även tvingades ha sex med flera andra män, bland dem prins Andrew. I dokumenten som lämnades in till rätten i New York menar hon att det handlar om tre tillfällen; hemma hos Epsteins väninna Ghislaine Maxwell i London samt hos Jeffrey Epstein på Manhattan och på hans ö i Karibien – även kallad ”pedofile island”.

Virginia Roberts Giuffre har stämt prins Andrew för sexuella övergrepp.

”Har aldrig träffat henne”

”För 20 år sedan kunde prins Andrew genom sin rikedom, makt, position och förbindelser begå övergrepp mot ett skrämt och sårbart barn som inte hade någon som skyddade henne. Det är sedan lång tid tillbaka dags för honom att stå till svars för sina handlingar”, står det i Virginia Roberts Giuffres stämningshandlingar.

Prins Andrew vägrar kommentera stämningen, men påstår sig aldrig ha mött Virginia Roberts Giuffre.

Prins Andrew nekar kategoriskt till alla anklagelser och har hittills inte givit någon kommentar till stämningen. Men allt tyder på att prinsen faktiskt kommer att ställas inför rätta, och då lär han bli tvungen att infinna sig i rättssalen.

Annons