Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Skrönan bakom Silvias mest värdefulla diadem

24 jan, 2019, 08:00 
https://image.svenskdam.se/image-5471213?imageId=5471213&width=1320&height=689
Brasilianska diademet
Kröningsdiademet är ett av drottning Silvias mest iögonfallande smycken. Nu berättar vi allt om det glittrande smycket.

👑 Ärvdes av kejsarinna

👑 Slår hål på gammal myt: ”Inte ens om diademet var gjort i bly”

👑 Värderas till enorma summor

Annons

Det här är en premiumartikel som är tillgänglig för dig som är en del av Svensk Dam Plus.

Det brasilianska smycket är verkligen störst av dem som finns i de Bernadotteska stiftelsernas juvelsamlingar. Diademet består av briljanter infattade i silver och guld, 9 ledade delar med högsta höjd om 12 cm, längd 50 cm.

– Den första gången detta paryr nämns (det finns alltså mer än bara diademsmycket) är i Oskar II:s boupptäckning från 1907, berättar Kristina af Klinteberg för Svensk Damtidning.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Kristina är fil.mag samt kulturvetare och har skrivit boken “Smycken som huvudsak”. Boken belyser användandet av hårsmycken. Dessa kan kröna vilken hjässa som helst, bara klädkoden är den rätta!

Glittrande juveler

I kungafamiljerna runt om i världen finns sagolikt vackra juveler. Våra kungliga damer, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia har tillgång till en ovärderlig skatt att pryda sig med.

Annons

– Det Leuchtenbergska paryret med de stora, vackra safirerna värderades mycket högt, men det brasilianska setet värderas till en mer än tre gånger så hög summa. Drottning Josefina, som ärvde det efter sin syster Amélie, kejsarinna av Brasilien, benämnde juvelerna “Stora Brasilianska Paryren”, berättar Kristina af Klinteberg.

Drottning Silvia i diademet.
Drottning Silvia i det brasilianska diademet.

Men det finns en uppgift om det Brasilianska diademet som under åren blåsts upp och blivit lite av en skröna. Att diademet är hela tre kilo tungt!

Kröningsdiademet är tungt, men inte tre kilo som det står att läsa på många olika ställen. En myt vi nu kan slå hål på!

– Just vad gäller det brasilianska diademet verkar dess vikt öka och öka ju mer det blir omskrivet. Men prova själv att lägga två 1,5-liters mjölkpaket på huvudet. Tre kilo är helt omöjligt att bära med grace. Dessutom skulle det bli motsvarande 15 000 ct i diamanter eller andra ädelstenar (en carat = 0,2 g). Inte ens om diademet var gjort i bly, tror jag det skulle kunna väga så mycket, säger Kristina.

Annons

Tyvärr verkar denna sagolikt mäktiga vikt ha fått så pass mycket fäste i folks medvetande att det till och med nu står skrivet så i svenska Wikipedia. Många tror säkert därför att det är en korrekt uppgift.

Ingen lättviktare

Men vad är då den rätta siffran? Vems information kan man lita på?

I samband med att diademet ställdes ut på slottet i mitten av 1970-talet, tryckte man även upp en utställningsbroschyr med fakta om de utställda smyckena. Där står det bland annat hur tungt det brasilianska diademet är. Cirka 800 gram. Och det är en bra bit från den snarast mytiska siffran 3 kilo.

Läs också:

Foto: TT

Annons