Släktbråket som skakade kungafamiljen

Marianne Bernadotte Sigvard Bernadotte Prins Sigvard Drottning Silvia Kungen Kung Carl Gustaf

Kungens farbror prins Sigvard fick betala ett högt pris när han gifte sig med ”fel” kvinna: Släktbråket skakade hela kungafamiljen.

Brittiska kungafamiljen får just nu se alla sina konflikter – gamla som nya – radas upp i dramatiserad form i Netflix-serien The Crown. Ett grepp som har mött en hel del kritik för att manusförfattarna slirat alltför långt från sanningen.

Men i den svenska kungafamiljen – finns det inte några dramer där? Ja, ett som ligger nära till hands, men långt bak i tiden, har Sigvard Bernadotte i en av huvudrollerna.

Han föddes som prins av Sverige och hertig av Uppland, men alla titlar togs ifrån honom när han som 26-åring valde att trotsa sin pappa, kung Gustaf VI Adolf, för att gifta sig med den icke-kungliga Erika Patzek, 22. En borgerlig blixtvigsel i London den 8 mars 1934.

Ingen från kungafamiljen kom till bröllopet.

– På den punkten var min far löjligt sträng, sa Sigvard Bernadotte långt senare, i samband med sin 90-årsdag.

Prins Sigvard Sigvard Bernadotte Första fru Erika Patzek

Prins Sigvard nobbade alla lämpliga prinsessor. Han valde kärleken och friade till Erika Patzek.

Prins Sigvards val fick också livsavgörande konsekvenser: Hans konto spärrades och apanaget drogs in. Han tvingades lämna tillbaka Serafimerorden som han fick när han döptes, och mitt i bröllopslunchen klev det in en ud-anställd och hämtade hans kabinettspass.

Sigvard Bernadotte och kampen för prinstiteln

Så småningom började relationen till kungafamiljen ändå långsamt tina upp. Men med åren växte Sigvard Bernadottes känsla av att ha blivit utsatt för en oförrätt och som 76-åring, 1983, började han att kalla sig för prins igen.

Han beskrev det som en identitetsfråga och stred för sin rätt att få dö som prins.

Sigvard Bernadotte (1907-2002).

Hans brorson kungen hade dock inte mandat att erkänna, eller återställa, prinstiteln: För detta krävdes ett beslut av regeringen. Sigvard Bernadotte stämde därför svenska staten i Europadomstolen. Där hann frågan aldrig prövas innan 94-årige Sigvard avled den 4 februari 2002.

Men ställer man Sigvard Bernadottes kärleksval mot de som vår tids kungabarn har gjort, så inser man hur mycket som har förändrats: 76 år senare var det fritt fram för kronprinsessan Victoria att gifta sig av kärlek.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

LÄS OCKSÅ: Se bilderna! Victoria och Daniel firar kärleken

LÄS OCKSÅ: Prinsessorna i stort arvsbråk

Foto: TT.