Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Smällen för prinsessan Sofia – stoppas av myndigheten

08 jan, 2021, 09:00 
Prinsessan Sofia
Prinsessan Sofia väntar sitt tredje barn. En lycklig tid för hela kungafamiljen, men graviditeten sätter också käppar i hjulet för prinsessan.
Annons
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och dödaBrand logo
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och döda

På kort tid har kungafamiljen mött flera motgångar. I oktober gick Silvias bror Walther Sommerlath bort. Drygt en månad senare smittades Carl Philip och Sofia av covid-19.

Det vi inte visste då var att Sofia var gravid. Först efter att prinsessan friskförklarats kom den glada nyheten – Sofia och Carl Philip väntar sitt tredje barn.

Sofias graviditet blev ett ljus i annars mörka tider. Det är dock också graviditeten som nu stoppar prinsessan.

Anders Tegnell: Höjd risk för gravida att bli allvarligt sjuka

Mycket är fortfarande okänt kring covid-19, bland annat hur viruset påverkar gravida.

Studier som Folkhälsomyndigheten tagit del av pekar dock mot att gravida löper en högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19.

Bland annat kan det finnas en förhöjd risk för mamman att drabbas av blodproppar och havandeskapsförgiftning.

– Det är inte ovanligt att gravida blir mer allvarligt sjuka i infektionssjukdomar, så det var inte överraskande, har Tegnell tidigare sagt på en pressträff.

Annons

Prinsessan Sofia får vänta på vaccinationen

På Folkhälsomydnighetens hemsida kan man läsa att vaccinet inte kommer att erbjudas till gravida. Anders Tegnell har tidigare förklarat varför.

– Det finns ännu ingen data på att vaccinen är säkra för gravida så man brukar inte vaccinera dem först, man vill ha lite mer data först. Vi får hoppas att vi relativt snart vet om det här är ett vaccin som vi kan använda även på gravida.

Vad innebär det här då för gravida prinsessan Sofia? Även om hon redan haft smittan är rekommendationen att vaccinera sig ändå, men inte som gravid.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia
Prinsparet väntar sitt tredje barn i månadsskiftet mars-april 2021.

Det finns dock en chans att Sofia och Carl Philips bebis föds i precis rätt tid. Den nya familjemedlemmen är beräknad till månadsskiftet mars-april 2021.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har sagt till Svenska Dagbladet att man förväntas kunna erbjuda vaccin till alla vuxna svenskar just i april.

Foto: TT, Linda Broström/Kungl. Hovstaterna

Annons