Smällen mot kungafamiljen: Krav kring pengarna – och flaggdagarna tas bort

Kungafamiljen

Från apanaget till de kungliga flaggdagarna. Nu väntar stora förändringar för kungafamiljen.

Slå på ljud

Kungahuset ser ut att få räkna med stora förändringar. Det står klart sedan justitieminister Morgan Johansson (S) idag tog emot förslaget från den så kallade Förtjänstutredningen som fokuserar på de pengar som kungen får av staten – men också på de allmänna flaggdagarna.

Och skulle detta förslag bli verklighet så ryker alla kungliga flaggdagar – utom två – efter nästa tronskifte.

Drottning Silvia Svenska flaggan

Sverige har i alla år hissat flaggan för drottningen på hennes födelsedag. Men går det nya förslaget igenom är det slut med det.

Patrick van Katwijk/TT

Översatt till dagens läge skulle det betyda stopp för allt officiellt flaggande för kungen den 28 januari, och för kronprinsessan Victoria den 12 mars. Och drottning Silvia blir av med alla sina flaggdagar, både namnsdagen den 8 augusti och födelsedagen den 23 december.

I stället vill utredningen göra valet till EU-parlamentet till ny allmän flaggdag i Sverige. Kvar av de kungliga flaggdagarna blir bara statschefens och tronföljarens födelsedagar.

Kronprinsessan Victoria namnsdag 2019

Så här såg det ut sist Victoria firade sin namnsdag på borggården. I dag har Sverige 18 flaggdagar och sex av dem är kungliga.

Dana Press/TT

Utredningen föreslår också att den del av de statliga pengarna som kungen får till den så kallade Hovstaten ska redovisas med större tydlighet och öppenhet framöver. Man vill också förtydliga vilka i kungafamiljen som ska ha rätt att få ta del av pengarna:

– Kommittén välkomnar Riksmarskalksämbetets åtagande om en ökad öppenhet i Kungliga Hovstatens årsredovisning eftersom det kommer att tydliggöra hur statschefen fördelar anslaget till medlemmar av den kungliga familjen som utfört officiella uppdrag.

Nya rutiner kring kungens pengar

För 2021 handlar det om 73,9 miljoner kronor, en summa som ska täcka kostnaderna för all kungens (och hans familjemedlemmars) representation, resorna, kostnaden för hovets personal (som för 2020 handlade om 76 tjänster, omräknat till heltidsanställda), samt kostnaden för Hovstallet som svarar för kungahusets transporter.

Kungen Drottningen Sjuglasvagnen Kortege

Utan Hovstallet skulle det inte bli några kungliga korteger.

Lotte Fernvall/TT

LÄS MER: Stora förändringar vid hovet 2020: Intervju med ståthållaren

Den tredje delen av utredningen handlar om en förändring av det så kallade offentliga belöningssystemet: Utredningen vill nu ha ”ett modernt sätt” att belöna förtjänstfulla insatser och de som belönas “ska lämna ett varaktigt avtryck på samhället i stort”.

En förändring som föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

– Konkret består det bland annat av ordenstecken och medaljer, flera av dem har delats ut i 200 år och utgör en del av vårt kulturarv, säger kommitténs ordförande Björn von Sydow.

– Det moderna systemet som vi föreslår ska verka i vår tid utifrån det som i dag är värt att uppmärksamma.

Om den nya ordningen går igenom ska de svenska kungliga ordnarna – Svärdsorden, Nordstjärneorden och Vasaorden – nu också kunna ges till svenska medborgare igen, en möjlighet som togs bort när ordenssystemet gjordes om år 1975.

Kungen Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Ordnar

Kungen, kronprinsessan och prins Daniel i sina ordnar.

Jonas Ekströmer/TT

LÄS MER: Kungen rörd vid 75-årsfirandet på slottet – se bilden!

LÄS MER: Prinsessan Sofias nyfödde son prins Julian får inget apanage: ”Bestämt av kungen”

LÄS MER: Prinsessan Estelle – stora succén som kungens sidekick!

Foto: TT.