Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sofia bröt mot kungliga traditionen med sonen Gabriel

13 nov, 2020, 05:00 
Ellen Myrgård Lindén
prinsessan Sofia bar folkdräkt på sonen Gabriels dop
Under prins Gabriels dop, i december 2017, gjorde Sofia någonting som aldrig har skett vid ett kungligt dop tidigare. Hon bar sin älskade älvdalsdräkt!
Annons
Tillbakablick: Carl Philips rörande ord efter bröllopet med Sofia!Brand logo
Tillbakablick: Carl Philips rörande ord efter bröllopet med Sofia!

Prinsessan Sofia har alltid gått sin egen väg, som pappa Erik Hellqvist så fint beskrev det i sitt bröllopstal. När hon gifte in sig i den svenska kungafamiljen gjorde blev nätmobbning plötsligt ett viktigt samtalsämne innanför slottets murar och dessutom var Sofia först i familjen med att skapa ett Instagramkonto, för svenska folket att följa.

Prinsessan Sofia i älvdalsdräkt under prins Gabriels dop

Men Sofia har också varit duktig på att skapa förändring på mer subtila vis. Ett exempel är när hon dök upp på prins Gabriels dop iklädd sin älvdalsdräkt istället för den klassiska dopstilen, med tajt klänningsfodral och coiffe i håret. Prinsessan ville helt enkelt ta tillfälligt i akt att hylla sin hemord Älvdalen på bästa sändningstid! Dessutom hade ju prins Gabriel blivit utsedd till hertig av Dalarna, några månader tidigare.

prinsessan sofia i ävdalsdrökt under prins gabriels dop 2017

Och klädvalet föll i god jord hos kommunen.

– Prinsessan Sofia och prins Carl Philip är fantastiska ambassadörer för Älvdalens kommun, sa Älvdalens kommunalråd Peter Egardt.

Sofias dräkt blev, utan tvekan, dopceremoniens stora snackis och bilderna på Sofia spred sig även internationellt. Amerikanska People skrev till exempel att dräkten "helt fantastisk".

– Jag tycker det var ett mycket bra val. Och ett modigt val att utmana konventionerna som jag har förstått att det skulle kunna uppfattas som, fortsatte Peter Egardt i sin intervju med Expressen.

Foto: TT

Annons