Sofias oro för pappa Erik – dåliga nyheter från Dalarna

Prinsessan Sofia Erik Hellqvist

Prinsessan Sofia lever med oron för pappa Erik, 71 – och nu på förmiddagen kom det tråkiga besked hemifrån Dalarna.
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och döda
Slå på ljud

Det är dystra nyheter som har nått prinsessan Sofia, 36, under förmiddagen. Hon är snart i sjunde månaden, och allt har gått bra med graviditeten så här långt, trots att hon själv har varit sjuk i covid-19. Men precis som så många andra lever prinsessan Sofia med den ständiga oron över att någon i familjen ska smittas av coronaviruset och bli allvarligt sjuk – och i hennes fall är risken störst för pappa Erik, 71, och mormor Britt, 83, som båda tillhör de utsatta riskgrupperna.

Prinsessan Sofias mormor Britt Rotman

Sofias mormor Britt.

Så prinsessan Sofia har sin egen coronaångest att hantera och hon har inte kunnat träffa sin pappa eller mormor på mycket lång tid. Som alla andra får hon sätta sitt hopp till vaccinet som ska ge efterlängtad immunitet, och därför kommer beskedet om att vaccinering nu har stoppats i Dalarna som ytterligare ett bakslag: Familjen Hellqvists hemmaregion är en av dem som har drabbats av allvarliga problem med vaccindoserna från Moderna.

2 100 doser har transporterats i för låg frystemperatur, det vill säga under den rekommenderade gränsen på -40 grader. Fem regioner, bland dem alltså Dalarna, är drabbade.

Nu utreder smittskyddet om de doser som redan har givits i Dalarna har varit verkningslösa på grund av kylhaveriet, det rapporterar SVT. Och Anders Tegnell konstaterar att det är leverantören som har gjort fel och levererat vaccinet på samma frysnivå som Pfizers vaccin:

– Modernas vaccin är inte gjort för att flyttas så kallt.

Detta är Sofias pappa Erik Hellqvist

Erik Hellqvist Marie Hellqvist Prinsessan Sofia mamma pappa

Erik och Marie Hellqvist.

Prinsessan Sofias föräldrar Marie och Erik Hellqvist bor kvar i Älvdalen, i ett gult enplanshus nära vattnet. Erik har fortsatt jobba långt efter pensionen, senast som yrkes- och studievägledare på den nya Älvdalsskolan, som prinsessan Sofia var på plats och invigde 2019.

LÄS OCKSÅ: Hemma hos Carl Philip och Sofia på Villa Solbacken!

LÄS OCKSÅ: Så olika är Daniels mamma Ewa – och Sofias mamma Marie

Foto: TT.