Sofias självtvivel – vilken väg ska hon gå?

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip berättar att de inte har hittat sina roller som prins och prinsessa ännu. Men i framtiden väntar en spännande fas för prinsparet där deras roller troligtvis blir mer tydliga.

Prinsessan Sofias kungliga kalender är, som vi skrivit tidigare, ofta tom, men det betyder inte att hon inte arbetar. Hon ser istället till att arbeta med sina hjärtefrågor: barn, unga, näthat och mobbning. Både via hennes och prins Carl Philips stiftelse, men också via Project Playground som hon startade tillsammans med Frida Vesterberg 2010.

Begränsningarna för Sofia och Carl Philip mjukas upp

När kungens beslut gällande prins Alexander och prins Gabriel blev officiellt sattes också Carl Philip och Sofia i strålkastarljuset. Vad skulle hända nu? Skulle deras roll också förändras? Riksmarskalk Fredrik Wersäll förklarade situationen i SVT.

– Man kan se det så att vår kronprinsessa, tronföljaren, växer alltmer in i sin roll som blivande statschef och i de utpräglade statschefsuppgifterna. Officiella besök utomlands, deltagande i Riksmötets öppnande och sådant koncentreras alltmer till henne. Och det innebär att syskonen allt eftersom tiden går kan få lite mindre centrala uppgifter. Det betyder också, på sikt, att de begränsningar som det innebär att man har kungliga uppdrag – där det är av särskilt plikt att betona oberoendet – de begränsningarna kanske kan mjukas upp, sa Fredrik Wersäll då.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip kommer få mer fria roller i framtiden.

Kort och gott innebär det alltså att prinsessan Sofia och prins Carl Philip får en mycket mer friare roll framöver och att kungafamiljen går in i en helt ny fas som vi inte har sett tidigare.

– Direkt kanske inte våra roller ändras jättemycket. Men långsiktigt, i och med att man kommer att fokusera på statschefen och blivande statschefen med familj, så kommer det bli lite friare även för oss, säger Sofia när Dagens Nyheter intervjuar dem och frågar om framtiden.

Prinsparet har ambitioner för framtiden

Precis som prinsessan Sofia beskrev det i intervjun, så finns möjligheter för både henne och Carl Philip ha en fot i båda världar i framtiden.

– Nu har det väl varit mest fokus på barnen och att de i stort sett kan göra och bli vad de vill. Men jag tycker att det känns spännande att kunna ha en fot i båda världar. Vi har båda ambitioner och drivkrafter innanför det här och även utanför, säger hon.

Sofia och Carl Philip

På frågan om de har hittat sina roller som prins och prinsessa, svarar de båda två osäkert.

– Jag vet inte om jag har hittat min roll än. Hittar man någonsin sin roll, frågar Sofia.

– Jag tycker att det är ett bra svar, säger Carl Philip.

Men kanske är det just den rollen de kommer att få, där man helt enkelt har en fot i båda världar. En ny fas, med en ny kunglig roll där prinsparet både representerar kungafamiljen på olika uppdrag när de behövs, men också får möjlighet att ägna sig åt privata engagemang och intressen. Då behöver de inte välja sida eller få dåligt samvete, utan göra det som passar just dem.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: