Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sorg i kungafamiljen – drottning Elizabeth skakas av dödsfall

12 nov, 2020, 16:00 
Drottning Elizabeth Brittiska kungafamiljen Buckingham Palace
Ännu ett dödsfall för den brittiska kungafamiljen: Drottning Elizabeth sörjer en av de viktiga personerna i sitt liv.
Annons
Se hela drottning Elizabeths gripande tal till nationenBrand logo
Se hela drottning Elizabeths gripande tal till nationen

Det är avskedens tid för drottning Elizabeth. Den sista tiden har hon mist flera av sina nära och kära. Så sent som förra veckan var det hennes kusin och privata festfixare Lady Elizabeth Shakerley som avled, och i söndags fick drottningen ta emot ännu ett dödsbesked, samma dag som den uppmärksammade minnesceremonin Remembrance Sunday hölls i Westminster Abbey i London.

Den här gången är det drottningens barndomsväninna Lady Moyra Campbell som har gått bort, 90 år gammal, en pigg lady som gick runt i sin oljerock och sina gummistövlar, ända tills hon blev sjuk. Och detta är ett dödsfall som sannolikt har väckt många och mycket speciella minnen till liv för drottning Elizabeth.

Lady Moyra Campbell död Drottning Elizabeth
Lady Moyra, sörjd av sin man, sina barn och barnbarn – och av drottning Elizabeth.

Lady Moyra, som var dotter till en brittisk hertig, var en av de sex väninnor som Elizabeth hade valt ut som sina tärnor och som stod tätt vid hennes sida när hon som 27-åring kröntes – i just Westminster Abbey – den där försommardagen för 67 år sedan, närmare bestämt den 2 juni 1953.

Drottning Elizabeth kröningen Westminster Abbey London 1953 Lady Moyra Campbell tärna
22-åriga Lady Moyra (längst till vänster) stod vid drottningens sida under kröningen, den största dagen i hennes liv.

Drottning Elizabeth – så var kröningen 1953

Och när Lady Moyra själv beskrev den tre timmar långa kröningen som ”gammaldags och oförglömlig” i en intervju 2012, la hon till att hon för evigt skulle minnas drottningens djupa allvar den dagen. Men tärnklänningen, en silvrig dröm skapad av den brittiske designlegenden Norman Hartnell, som också gjorde drottning Elizabeths brudklänning, den finns inte kvar: Lady Moyra lät auktionera ut den och pengarna som kom in gick direkt till utsatta barn.

Foto: TT.

Annons