Sorg i kungafamiljen – drottning Elizabeth skakas av dödsfall

Drottning Elizabeth Brittiska kungafamiljen Buckingham Palace

Ännu ett dödsfall för den brittiska kungafamiljen: Drottning Elizabeth sörjer en av de viktiga personerna i sitt liv.

Det är avskedens tid för drottning Elizabeth. Den sista tiden har hon mist flera av sina nära och kära. Så sent som förra veckan var det hennes kusin och privata festfixare Lady Elizabeth Shakerley som avled, och i söndags fick drottningen ta emot ännu ett dödsbesked, samma dag som den uppmärksammade minnesceremonin Remembrance Sunday hölls i Westminster Abbey i London.

LÄS OCKSÅ: Rykten om tronskifte: ”Prins Charles tar över efter drottning Elizabeth”

Den här gången är det drottningens barndomsväninna Lady Moyra Campbell som har gått bort, 90 år gammal, en pigg lady som gick runt i sin oljerock och sina gummistövlar, ända tills hon blev sjuk. Och detta är ett dödsfall som sannolikt har väckt många och mycket speciella minnen till liv för drottning Elizabeth.

Lady Moyra Campbell död Drottning Elizabeth

Lady Moyra, sörjd av sin man, sina barn och barnbarn – och av drottning Elizabeth.

Lady Moyra, som var dotter till en brittisk hertig, var en av de sex väninnor som Elizabeth hade valt ut som sina tärnor och som stod tätt vid hennes sida när hon som 27-åring kröntes – i just Westminster Abbey – den där försommardagen för 67 år sedan, närmare bestämt den 2 juni 1953.

Drottning Elizabeth kröningen Westminster Abbey London 1953 Lady Moyra Campbell tärna

22-åriga Lady Moyra (längst till vänster) stod vid drottningens sida under kröningen, den största dagen i hennes liv.

Drottning Elizabeth – så var kröningen 1953

Och när Lady Moyra själv beskrev den tre timmar långa kröningen som ”gammaldags och oförglömlig” i en intervju 2012, la hon till att hon för evigt skulle minnas drottningens djupa allvar den dagen. Men tärnklänningen, en silvrig dröm skapad av den brittiske designlegenden Norman Hartnell, som också gjorde drottning Elizabeths brudklänning, den finns inte kvar: Lady Moyra lät auktionera ut den och pengarna som kom in gick direkt till utsatta barn.

LÄS OCKSÅ : Drottning Elizabeth – bilden som visar hennes stora sorg

Foto: TT.