Spelet bakom kungen tv-sända tal om corona

kungen tal i coronakrisen
Kungen talade till folket, som en trygg röst mitt i coronakrisen, men det finns några okända detaljer som pågick bakom kulissen.
Annons

Sverige, och hela världen, befinner sig i en helt ny situation och många känner oro inför framtiden. Under onsdagen valde därför kungen att vända sig till svenska folket, som en trygg röst mitt i krisen.

Annons

Men sådana här specialkrivna tal föregås förstås av en gedigen planering. Vi berättar vad som pågick bakom kulisserna innan tv-teamen släpptes in på slottet.

Kungen inspirerades av Harald och Margrethe

Få hade kunnat förutse vilken stor samhällspåverkan coronaviruset skulle ha på hela världen. Och kungligheterna har fått fatta sina beslut i takt med att Folkhälsomyndigheten kommer med ny information.

Annons

Kungen brukar endast tala till nationen, i direktsänd tv, på juldagen. Men här gjorde han alltså ett undantag och många tror att han blev inspirerad av kung Harald, drottning Margrethe och kung Felipe av Spanien som alla vänt sig till sina respektive länder de senaste dagarna.

kung harald coronaviruset
Kung Haralds talar till det norska folket. – Vi befinner oss i en overklig situation, sa han bland annat.

 

drottning margrethe tal coronakrisen
– Vår värld är uppochned värld. Coronaviruset är en farlig gäst, sa Margrethe.
Annons

Informationen om Victorias frånvaro kom i sista sekund

Från början var det tänkt att kronprinsessan Victoria skulle närvara vid informationskonseljen på Kungliga slottet. Och alltså sitta bredvid pappa kungen när talet direktsändes. Men i sista sekund plockade hovet bort hennes namn från programpunkten – helt utan förklaring. Faktum är att inte ens SVT fick veta att kronprinsessan inte skulle vara med.

Men just nu tar hovet det säkra före det osäkra och kronprinsessan och kungen separeras därför. Så här sa hovets informationschef Margareta Thogren i en kommentar:

Vilken är anledning till att kronprinsessan är borttagen från konseljen?

Annons

– Det är beroende på coronaviruset. Med anledning av de säkerhetsdirektiv som vi tidigare har gått ut med så kommer kungen och kronprinsessan inte att närvara vid möten samtidigt. Och det är förstås för att minska risken att båda två skulle bli smittade.

Färre personer på plats

Vid informationskonseljer, där regeringen möter kungen på slottet, brukar hela det avlånga bordet vara fullt av stolar. Men den här gången gapade flera platser tomma. Detta som en försiktighetsåtgärd. Man vill helt enkelt inte samla fler personer än nödvändigt i dessa smittsamma tider.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

6 kommentarer till “Spelet bakom kungen tv-sända tal om corona”

 1. charlotte skriver: 19 mars, 2020

  Stackars Kungen! Tänk om han hade samma makt i landet som den danska och norska regenten har. Drottning Margrethe kan bestämma allt till punkt och pricka, bestämma om hon vill ha det inspelat eller att det ska sändas live. Hon stänger in sig i ett rum som passar henne och håller också ett tal som passar henne personligen.


  1. josefin skriver: 20 mars, 2020

   charlotte, Margrethe kanske bryr sig o man accepterar det hon önskar. Den sv kungen bryr sig inte utan gör som han blir tillsagd. Inte tror Du väl att det var kungens eget initiativ att följa upp instagram med “tal till folket”- som av en händelse ràkade komma efter det norska o danska.


 2. josefin skriver: 20 mars, 2020

  fler personer än nödvändigt???? varför var där folk överhuvudtaget? kan inte kungen läsa manus utan att statsministern hàller handen?


 3. josefin skriver: 20 mars, 2020

  När kungen talar sà säger han “Jag och drottningen….”. När drottning EIIR instagrammar sà skrivs det “When Philip and I….”
  Drottningen vet med andra ord dels vad maken heter o dels att man alltid ställer sig själv sist (dvs “Du o jag” istället för “jag och Du”). Damen är snart 94 àr gammal o har regerat mkt mkt länge…dà kan man sina saker.


  1. Leo skriver: 20 mars, 2020

   josefin, som alltid är du en 10:a på topp 10-listan, i alla dina kommentarer!


 4. Christina skriver: 20 mars, 2020

  Josefin, en del sätter sig på sina höga hästar , andra som drottning Elisabeth har inget behov av det .


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar