Spelet bakom kungen tv-sända tal om corona

kungen tal i coronakrisen

Kungen talade till folket, som en trygg röst mitt i coronakrisen, men det finns några okända detaljer som pågick bakom kulissen.

Sverige, och hela världen, befinner sig i en helt ny situation och många känner oro inför framtiden. Under onsdagen valde därför kungen att vända sig till svenska folket, som en trygg röst mitt i krisen.

Men sådana här specialkrivna tal föregås förstås av en gedigen planering. Vi berättar vad som pågick bakom kulisserna innan tv-teamen släpptes in på slottet.

Kungen inspirerades av Harald och Margrethe

Få hade kunnat förutse vilken stor samhällspåverkan coronaviruset skulle ha på hela världen. Och kungligheterna har fått fatta sina beslut i takt med att Folkhälsomyndigheten kommer med ny information.

Kungen brukar endast tala till nationen, i direktsänd tv, på juldagen. Men här gjorde han alltså ett undantag och många tror att han blev inspirerad av kung Harald, drottning Margrethe och kung Felipe av Spanien som alla vänt sig till sina respektive länder de senaste dagarna.

kung harald coronaviruset

Kung Haralds talar till det norska folket. – Vi befinner oss i en overklig situation, sa han bland annat.

 

drottning margrethe tal coronakrisen

– Vår värld är uppochned värld. Coronaviruset är en farlig gäst, sa Margrethe.

Informationen om Victorias frånvaro kom i sista sekund

Från början var det tänkt att kronprinsessan Victoria skulle närvara vid informationskonseljen på Kungliga slottet. Och alltså sitta bredvid pappa kungen när talet direktsändes. Men i sista sekund plockade hovet bort hennes namn från programpunkten – helt utan förklaring. Faktum är att inte ens SVT fick veta att kronprinsessan inte skulle vara med.

LÄS MER: HOVET BEKRÄFTAR! NYTT BESKED OM VICTORIA

Men just nu tar hovet det säkra före det osäkra och kronprinsessan och kungen separeras därför. Så här sa hovets informationschef Margareta Thogren i en kommentar:

Vilken är anledning till att kronprinsessan är borttagen från konseljen?

– Det är beroende på coronaviruset. Med anledning av de säkerhetsdirektiv som vi tidigare har gått ut med så kommer kungen och kronprinsessan inte att närvara vid möten samtidigt. Och det är förstås för att minska risken att båda två skulle bli smittade.

Färre personer på plats

Vid informationskonseljer, där regeringen möter kungen på slottet, brukar hela det avlånga bordet vara fullt av stolar. Men den här gången gapade flera platser tomma. Detta som en försiktighetsåtgärd. Man vill helt enkelt inte samla fler personer än nödvändigt i dessa smittsamma tider.

Foto: TT