Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Splittring mellan kronprinsessan Victoria och Stefan Löfven

01 mar, 2021, 18:00 
Stefan Löfven och kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria och Stefan Löfven går helt isär i en väldigt viktig fråga.
Annons
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och dödaBrand logo
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och döda

Kronprinsessan Victoria har visat sig från sin allra främsta sida under pandemin. Hon har förblivit stoisk och samlad, och sagt det som behöver sägas.

Splittring mellan kronprinsessan Victoria och Stefan Löfven

Som Victoria sa i ett tal som sändes i SVT i april:

– Sverige och alla vi som bor här är i en situation vi aldrig varit i tidigare. Läget är allvarligt. Det är besvärligt. Men det är inte hopplöst. Vi kommer ta oss ur det här även fast priset för väldigt många är oerhört högt i form av mänskliga förluster, förlorade arbeten eller livsverk, sa Victoria.

– I denna svåra tid är ni många som kliver fram med hjärtat och omtanke. Jag tänker på alla inom våden och omsorgen och alla ni som på olika sätt bidrar till att vi tar oss igenom krisen. Jag vill tacka var och en av er.

– Låt oss ta hand om varandra.

Victoria har också sett till att leva som hon lär. Hon valde att ställa in sin planerade sportlovsresa för familjen, för att föregå med gott exempel inför resten av det svenska folket.

Annons

Är Victoria något av ett unikum bland folkets företrädare? Det menar Lisa Magnusson, ledarskribent på Dagens nyheter.

"Jag själv veknar"

Stefan Löfven och kronprinsessan Victoria
Stefan Löfven och kronprinsessan Victoria – vem är den bästa coronaförebilden?

Hon ställer kronprinsessan gentemot statsminister Stefan Löfven och hans ministrar.

"Politikerna ska visserligen representera folket. Men de ska också leda det. Den rollen har de inte hanterat väl under pandemin. Det var Stefan Löfven som gick och julhandlade, och nöjt noterade hur lite folk det var ute. Ja, för att du har sagt att de ska stanna hemma, herr statsminister?! Detta är en tid av försakelse. Och förvirring – reglerna ändras hastigt, och är ofta ologiska. Sedan drog Magdalena Andersson på skidsemester i fjällen, trots att hennes regering just sagt åt alla andra att avstå alla icke nödvändiga resor", skriver Lisa.

Annons

"Här borde politikerna visa vägen. Men det gör de inte. I deras ställe har en annan person trätt fram: Kronprinsessan Victoria. Familjens årliga skidresa i fjällen är inställd, meddelade hovet häromdagen. Och det är klart att det är enklare att avstå resor när man bor i ett stort slott. Men nu under pandemin, när de kungliga tycks vara de enda offentliga företrädare som inte försöker hitta kryphål och skaffa sig fördelar, utan bara självklart gör det rätta – då är det inte utan att även en monarkimotståndare som jag själv veknar. Nog verkar hon bra vänlig och varm ändå, kronprinsessan?".

Annons