Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Splittringen mellan Victoria och Madeleine – ställs mot varandra: "Stor kontrast"

26 okt, 2023, 09:00 

De två kungliga systrarna ställs mot varandra. Det finns nämligen en tydlig sak som skiljer dem åt.

Annons

Prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria växte upp sida vid sida i Drottningholm slott, och delade det alldeles speciella ödet att födas som prinsessor.

Men idag lever de vitt skilda liv, och de är på många vis väldigt olika varandra. Nu lyfts ännu en specifik detalj som separerar de två.

Daniel fast för fortkörning • Madeleines svindyra outfit på galan • Avslöjar: Chris lämnar efter krisen – 3 kungliga snackisar från vecka 42!Brand logo
Daniel fast för fortkörning • Madeleines svindyra outfit på galan • Avslöjar: Chris lämnar efter krisen – 3 kungliga snackisar från vecka 42!

Skillnaden mellan Victoria och Madeleine – expertens dom

En bor i kalla Sverige, den andra i soliga Florida. Den ena syns nästan aldrig i offentligheten medan den andra dagligen förbereder sig för att en dag bli drottning.

Ja, Madeleines och Victorias tillvaro är olika på många vis. Men det sträcker sig längre än bara deras roller i kungafamiljen – till och med deras klädval till vardags vittnar om att Madeleine och Victoria ofta är varandras motsatser.

Annons

I utländsk press har man tidigare pratat om att Madeleine ofta graviterar mot det mer lyxiga och exklusiva, medan Victoria alltjämt syns i både budget och svenskt.

– Stilen är dock en stor kontrast till syrrans. Kronprinsessan Victoria brukar välja svenska eller något annat skandinaviskt när hon är ute på officiella uppdrag, sa norska Se och Hörs hovexpert Caroline Vagle då.

Men det tar inte slut där.

Prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria
Madeleine och Victoria under kungens firande i september.

Språkforskaren om Madeleine och Victorias splittring

Nej, för nu har man upptäckt ännu en sak som skiljer de bägge åt. Det är i Sveriges Radio-programmet Språket som man diskuterar frågan om överklass-språk. Och just kungligheterna, ja, de tillhör ju toppen av överklassen.

Annons

Men här ställer man Madeleine och Victoria mot varandra.

– Det är en ganska stor kontrast mellan kronprinsessan Victoria och prinsessans Madeleines tal, säger Jenny Öqvist, forskare inom klass och språk i programmet.

Mer specifikt handlar det om att Madeleine har betydligt fler överklassdrag i sitt språk. Kanske har du noterat att hon har vad man i programmet kallar för "Lidnigö-i:n" eller "ett öppet och främre långt a-ljud". Victoria, som ju en dag ska bli drottning, menar man däremot inte har några sådana drag i sina språk.

Foto: TT

Annons