Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Splittringen på drottningens fest – Joachim och Frederik separerade

14 nov, 2022, 08:00 

Bröderna möttes efter det infekterade bråket...

Annons
Enorma klyftan mellan Joachim och Frederik i Danmark!Brand logo
Enorma klyftan mellan Joachim och Frederik i Danmark!

Det är ett tudelat, men händelserikt, år för Danmarks drottning Margrethe. 2022, som skulle bli hennes stora jubileumsår fick sig en dyster vändning när hon i slutet av september fattade ett drastiskt beslut.

Drottningen fråntog sonen Joachims barn sina kungliga titlar, och det hela följdes av en sällan skådad storm. Men firandet fortsätter – och familjen möttes efter det infekterade bråket.

Samlades senast på firandet

Hela året har gått i firandets tecken, och det hela nådde nya höjder i mitten av september. Det var bara ynka veckor innan hela danska kungahuset skulle skakas om rejält, och inte märktes det att något var i görningen då.

Firandet blev något anpassat och avskalat eftersom detta var inplanerat bara dagar efter drottning Elizabeths bortgång. Men det fanns ändå plats för galamiddagar och jubel under helgen jubileumsåret gick i mål.

Annons

Kungen och drottningen var på plats, och så var även samtliga delar av den danska kungafamiljen. Men sedan kom beskedet som skakade om allt – och alla har inte samlats sedan dess.

Drottning Silvia under Margrethes jubileumsfirande i Danmark i september.
Silvia under Margrethes firande tidigare i år – helt häpnadsväckande vacker!

Prinsarna separerade

Än är inte året slut, och inte heller Margrethes firande! Under lördagen sprudlade feststämningen återigen i luften och drottningen firades med kortege och officiell lunch i Rådhuset. Innan lunchen mötte hon folkets jubel på Råhusets balkong, och fick sig ett varmt mottagande.

Men att det var drottningens jubileum hamnade lite i skymundan, det var ju nämligen en annan anmärkningsvärd situation som ägde rum.

För första gången sedan det omtalade titelbråket utbröt skulle bröderna kronprins Frederik och prins Joachim mötas. Och någon kontakt hade de inte haft i oktober, berättade Joachim för danska BT.

Annons

– Tyvärr inte, sa prins Joachim och berättade att relationen med kronprinsparet är så ”komplicerad den bara kan bli”.

Men den som väntade sig att de kungliga bröderna skulle prata ut över lunchen riskerar att bli besviken.

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary, Prins Joachim och prinsessan Marie
En stor dag – bröderna möttes offentligt för första gången på två månader.

Frederik och Joachim, var likt resten av kungafamiljen, separerade under lunchen. Danska Billedbladet rapporterar om anledningen bakom detta, som inte är kantad av dramatik:

"Varje medlem av kungafamiljen hade en värd som de satt till bords med. Därför satt de var och en vid sitt eget bord med sin värd."

Foto: TT

Annons