Sprickan mellan kungahusen i Norden – mitt under nödläget

Det är tuffa tider för Margrethe, Mette-Marit och Haakon, och Victoria.

Coronakrisen slår hårt mot Nordens kungahus.Men den svenska kungafamiljen går emot sina nordiska vänner i hur man hanterar nödläget.

Coronaviruset sprids över Europa. Antalet insjuknade ökar, men krishanteringen världen över har visat att det finns en stark beredskap för den här typen av nödlägen.

Även våra nordiska monarkier har tvingats lägga om sin verksamhet för att hålla smittorisken nere. Men kungahusen i Sverige, Norge och Danmark har hanterat krisen på lite olika vis.

Sprickan mellan kungahusen under coronakrisen

Det är tuffa tider för Margrethe, Mette-Marit och Haakon, och Victoria.

Det är tuffa tider för Margrethe, Mette-Marit och Haakon, och Victoria.

I Norge har kungafamiljen valt en drastisk lösning. Det norska kungaparet Harald och Sonja har satts i hemmakarantän inne på slottet, eftersom Harald bedöms tillhöra riskgruppen. Dessutom har man rensat den kungliga kalendern fullständigt.

– Med utgångspunkt i myndigheternas råd och beslut, kommer det norska kungahuset att ställa in eller skjuta upp alla officiella arrangemang. Till att börja med gäller detta beslut fram till påsk, meddelade det norska hovet i förra veckan.

Åkte hem för att undvika smittan

I Danmark har man varit lika grundliga. Där har man ställt in alla aktiviteter under mars. Drottningen Margrethe har dessutom, i ett beslut som måste ha varit extra smärtsamt, valt att avboka sitt eget tre dagar långa 80-årsfirande i april. Dit väntades kungligheter från hela världen dyka upp – men nu blir det alltså inga festligheter.

Dessutom har kronprins Frederik och kronprinsessan Mary tagit med sina barn prins Christian, 14, prinsessan Isabella, 12, och tvillingarna Vincent och Josephine, 9, och rest hem från Schweiz, där familjen bott sedan en tid tillbaka.

– Med bakgrund av det skarpa läget i Danmark när det gäller hanteringen av det växande utbrottet av COVID-19 har kronprinsparet beslutat att familjen reser hem från Schweiz, har det danska hovets kommunikationschef Lene Balleby sagt om åtgärden.

Svenska kungafamiljen går emot den norska och danska

I kontrast till sina norska och danska vänner, så har den svenska kungafamiljen varit lite försiktigare i sin hantering av viruskrisen. Man har inte rensat sin kalender, utan i stället valt att ställa in enskilda aktiviteter. Bland annat satte man stopp för kronprinsessan Victorias traditionella namnsdagsfirande på Inre borggården.

Men det finns inget allmänt aktivitetsstopp. Bara ett besked om att “alla planerade program kommer successivt att omprövas utifrån risker och förutsättningar”.

– Vi följer händelseutvecklingen kring coronaviruset och Covid-19 kontinuerligt och detta är de övergripande förändringar i kungafamiljens arbete som nu är aktuella på grund av detta, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt till Svensk Damtidning.

 

LÄS MER: Nya otäcka beskedet om Mette-Marit