Starka drottning Silvia vägrar låta sig knäckas

drottning Silvia

Hon får inte träffa barnbarnen. Och hon är förstås lika orolig som alla andra. Men drottning Silvia krisminimerar – och vägrar låta sig knäckas.

Omständigheterna är speciella – för kungaparet precis som för oss alla just nu. Kungen och drottningen är ju isolerade på slottet Stenhammar utanför Flen, och avstår som så många andra sjuttioplussare helt från att träffa barn och barnbarn, ja andra människor överhuvudtaget. Allt för att minimera risken för att bli smittade. Och som alla andra har kungaparet fått avstå från aktiviteter och trevligheter som de sett fram emot.

Kungaparet på Stenhammar.

Kungaparet hemma på Stenhammar, en bild som togs i går.

Och precis som vi andra är kungen och drottningen förstås bekymrade för Sverige och för hur många coronasmittan ska drabba. Eller som kungen uttryckte det i sitt tal häromdagen: ”Många är oroliga: för sin hälsa, för sina anhöriga, för sin försörjning. Vi är i ett läge som kräver ansvarstagande för sig själv och andra.”

Stenhammars slott – här bor kungaparet under coronakrisen

Stenhammars slott utanför Flen.

Stenhammars slott utanför Flen: Här bor kungaparet just nu.

Men det är segt virke i drottning Silvia, och hon och kungen är ett team som har gått igenom mycket tillsammans under sina 43 år som gifta. Nu har de sina möten via videolänk, som vi såg på bilden som hovet publicerade i går.

Och dessutom har de hunden Brandie vid sin sida där på Stenhammar, och det är bästa sällskapet i dessa coronatider, det är det många hussar och mattar som har konstaterat: En hund är ju alltid glad och alltid redo för en sväng i skogen.

Kungaparet med sin bayerska viltspårhund Brandie.

Kungaparet med sin bayerska viltspårhund Brandie.

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna, Kungl. Hovstaterna, TT.

LÄS MER: Hovet: ”Nu väljer kungen och drottningen att inte träffa barnbarnen”

LÄS MER: Drottning Silvias oro för prinsessan Birgitta

Foto: TT.