Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Statyrockad! Då samlas kungafamiljens på Slottsbacken

15 dec, 2018, 18:00 
kungafamiljen
Hela kungafamiljen (utom prinsessan Madeleine) är på plats när riddarstatyn nyinvigs på Slottsbacken.
Annons

Det har varit mycket aktiviteter för vår regent. Ingen rast , ingen ro. Efter Nobelfesten är det dags för kungen att uppmärksamma en spännande Stockholms-figur, som gör en rockad. Det är ryttarstatyn över anfadern Karl XIV Johan, som nu flyttas. Efter 164 år vid Slussen placeras nu statyn på Slottsbacken utanför Kungliga slottet. Ni som bor i Stockholm eller är på besök kan med fördel åka till slottet för att se kungen inviga statyn söndagen 16 december kl. 16.00.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Slottsbacken

Vid kung Karl XIV Johans död 1844 beslutade kung Oskar I att en staty skulle resas över ätten Bernadottes anfader. Uppdraget gick till skulptören Bengt Erland Fogelberg och statyn avtäcktes vid Slussen 1854.

Ny sockel

När kungen nu inviger den nyplacerade statyn på Slottsbacken har den fått en ny sockel i granit samt tillagda inskriptioner för att markera att ätten Bernadotte i år suttit 200 år på den svenska tronen. Det finns så mycket mer att berätta om den spännande statyn. Det kan ni läsa här!

Slussen

Slussen är i så dåligt skick att anläggningen nu rivs och byggs upp från grunden. Betongen hade generellt dålig kvalité och vittrade sönder på många ställen då den inte var saltvattenbeständig. Andra skador är främst relaterade till den bristfälliga grundläggningen vilket har skapat betydande sättningar på upp till 25 centimeter. På vissa ställen utgörs grundläggningen till och med av träpålar.

Kronprinsessan Victoria prins daniel

Vår kung får fint sällskap av drottningen Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia, som inviger statyn över sin anfader på Slottsbacken. I samband med ceremonin medverkar Livgardets dragonmusikkår och Stockholms studentsångare. Invigningen äger rum till toner av musik, som ursprungligen komponerades för 1854 års statyavtäckning. Efter ceremonin bjuder kungen in till Öppet slott. Under kvällen är Bernadottevåningen öppen för allmänheten med fri entré.

Läs mer

Foto: IBL

 

 

Annons