Stefano Catenacci lämnar Operakällaren efter anklagelserna

Stefano Catenacci på Operakällaren

Stefano Catenacci uppges ha trakasserat kvinnliga medarbetare på Operakällaren. Nu har stjärnkrögaren bemött anklagelserna i ett öppet brev som publicerats i Dagens nyheter.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 45?
Slå på ljud

Stefano Catenacci anklagas för att ha sexuellt trakasserat flera kvinnliga medarbetare i sin roll som kock och krögare. Anklagelserna framfördes först i tidningen ETC, som hade talat med totalt tolv kvinnor. Samma dag följde Expressen upp med ett eget reportage, där liknande anklagelser riktades mot Stefano Catenacci.

Stefano Catenacci ska bland annat ha tafsat på flera kvinnor och krävt sexuella tjänster i utbyte mot karriärsmässiga fördelar. Ingen av kvinnorna har polisanmält 54-åringen.

Stefano Catenacci bemöter anklagelserna

Stefano Catenacci

Stefano Catenacci har lämnat sitt uppdrag på Operakällaren.

Stefano Catenacci har nu på egen begäran valt att lämna både Operakällaren och sin roll som hovtraktör. Stjärnkrögaren har också för första gången valt att uttala sig om anklagelserna, i ett öppet brev som publicerats i Dagens nyheter.

”Den senaste veckan har det riktats anklagelser mot mig som person och chef. Jag tar dessa anklagelser på största allvar och vill från djupet av mitt hjärta be om ursäkt till de personer som upplevt att jag har betett mig på ett opassande sätt och missbrukat mitt ledarskap. Det har aldrig varit min avsikt att kränka eller förolämpa någon. Det finns all anledning för mig att reflektera över mitt agerande", skriver Stefano Catenacci i brevet.

Stefano Catenacci hävdar samtidigt att delar av de anonyma vittnesmålen är osanna.

"Jag vill tydligt säga att anklagelser om att jag skulle ha förgripit mig på medarbetare inte stämmer. Dessa påstådda händelser bestrider jag bestämt. De har inte ägt rum", säger Stefano Catenacci.

Stefano Catenaccis advokat: "Väldigt allvarliga anklagelser"

Efter publiceringarna i ETC och Expressen lämnade Stefano Catenacci in en polisanmälan mot tidningarna. Han och hans advokat Hanna Lindblom menar att tidningarna gjort sig skyldiga till grovt förtal.

– De anklagelserna som riktas mot min klient som avser brottsliga handlingar är väldigt allvarliga och de avvisas, har Hanna Lindblom tidigare sagt till DN.

Hovet kan bryta samarbetet

Operakällaren är hovleverantör vid officiella middagar och har bland annat ansvarat för bjudningarna vid prinsessbröllopen och kung Carl Gustafs 70-årsdag.

Nu öppnar hovet för att bryta samarbetet.

– Vi har kontaktat Operakällaren och sagt att vi tar detta på stort allvar. Nu har de själva satt in en extern utredare som ska göra en intern utredning och vi vill naturligtvis ha det här redovisat i och med att vi självklart måste ställa frågan om de ska fortsätta vara leverantörer till oss, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt till Expressen.

LÄS MER: Kronprinsessan Victoria i bakslag - skandalen kring Stefano Catenacci