Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stenhårda kravet efter nya bilderna på Victoria – vill se förändring: "Låt henne..."

26 nov, 2023, 12:00 

Nu vill man se ändring.

Annons

Kronprinsessan Victoria och prins Daniels resa till Berlin förra veckan blev en global snackis. Det som fångade allas uppmärksamhet var det tal Victoria höll under minnesdagen Volkstrauertag, på felfri tyska.

Nu reagerar författaren David Lagercrantz på Victorias insats. Och han vill se en förändring.

Patrick Sommerlath träder fram: ”Har inte köpt sex” • Hovet bekräftar! Då kommer Madeleine och familjen till Sverige • Avslöjar: Victorias 50-årspresent till Daniel – 3 kungliga snackisar från vecka 46!Brand logo
Patrick Sommerlath träder fram: ”Har inte köpt sex” • Hovet bekräftar! Då kommer Madeleine och familjen till Sverige • Avslöjar: Victorias 50-årspresent till Daniel – 3 kungliga snackisar från vecka 46!

Kronprinsessans tal i tyska parlamentet

Att få tala i det tyska parlamentet som Victoria gjorde är en stor ära. Inför en fullsatt plenisal med politiker och diplomater höll Victoria ett känslosamt, genomtänk och berörande tal som hyllats till skyarna.

Volkstrauertag är en helgdag i Tyskland, som syftar till att minnas de som dött och skadats i krig och konflikter.

I sitt tal pratade Victoria bland annat om Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, och även om situationen i Israel och Palestina.

Annons

– Till detta kommer utvecklingen i Mellanöstern efter Hamas fruktansvärda attacker mot israeliska civila. Vi ser förfärande bilder från Gaza med stort mänskligt lidande. Israel har självklart rätt att försvara sig i enlighet med internationell rätt. Skyddet av alla civila, i Israel, liksom i Gaza måste säkerställas och den internationella humanitära rätten måste respekteras. I alla tider under alla omständigheter, sa kronprinsessan bland annat.

Kronprinsessan Victoria håller tal i tyska parlamentet

Uppmaningen efter kronprinsessans tal: "Låt henne bli drottning"

Talet har fått beröm på flera håll. Inte bara för hon höll det på sin mors modersmål, utan också för hennes starka ord.

Författaren David Lagercrantz hyllar nu kronprinsessan till skyarna i en krönika i Expressen. I texten skriver han att Victorias tal fick honom att inse värdet i att ha en monark i Sverige, som står utanför det partipolitiska, och hur Victoria är ett ljus att enas kring i en polariserad värld.

Annons

"Och mitt i allt detta slog det mig hur Victoria i hela sitt liv, utan en enda fläck på sitt rykte, kämpat sig igenom anorexi och andra svårigheter med ett blytungt ansvar på sina axlar, och hur hon alltid varit påläst och intresserad, och aldrig någonsin gett oss en annan känsla än att hon ville göra sin plikt." Skriver Lagercrantz i krönikan och fortsätter:

"Det är beundransvärt, inget mindre, och jag drömmer plötsligt lite fåfängt att vi i dag – när vi slits sönder av polarisering och våld och har en regering utan resning – åtminstone kunde sluta upp kring kronprinsessan."

Han avslutar med något som liknar ett krav:

"Låt henne bli drottning nu"

Foto: TT

Annons