Stor debatt efter kungens ord om Estelle och Oscar

prins oscar prinsessan estelle kungen

TT
När kungen tog beslut om att krympa kungahuset påverkade det inte bara de barnbarn som blev av med sina titlar, utan även Estelle och Oscar.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 43?
Slå på ljud

För drygt ett år sedan tog kungen ett historiskt beslut, fem av hans hittills sju barnbarn skulle inte längre tillhöra kungahuset eller tituleras kungliga högheter längre. Det gällde prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn, som fortfarande dock får fortsätta att bära hertig- och hertiginnetitlar, som de tilldelades av kungen vid födseln.

LÄS MER: Prinsessan Estelles succé som kungens sidekick

I pressmeddelandet, som även konstaterade att det är kungaparet tillsammans med kronprinsessan Victoria och prins Daniel som ska vara de främsta representanterna för landet, stod det klart att de fem barnbarnen inte kommer behöva åta sig några kungliga uppdrag.

prinsessan estelle prins oscar

Estelle och Oscar har en framtid inom kungahuset.

Linda Broström/Kungl. Hovstaterna

”Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen.” stod det i pressmeddelandet.

LÄS MER: Kungen avslöjar framtiden för kungahuset

Orden avslöjar sanningen om Estelle och Oscar

Noterbart är att det finns två kungligheter som inte nämns i meddelandet och det är Victoria och Daniels två barn Estelle och Oscar. Eftersom de båda är näst på tur i tronföljden efter Victoria är det av stor vikt att de behåller sin status som kungliga högheter inom kungahuset så att de kan fortsätta arbetet när de blir tillräckligt gamla. Effekterna av kungens beslut har vi inte riktigt fått se än då coronapandemin slog till kort efter och ställde allt på ända.

– Det finns en oro att man lägger för mycket på kronprinsessan och hennes familj, har Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall tidigare sagt om kungens beslut.

prinsessan estelle kungen kronprinsessan victoria

När Estelle blir tillräckligt gammal kommer hon få göra egna uppdrag – men det slipper hennes kusiner.

JONATHAN NACKSTRAND/TT

– Kungen är ju inte purung och Silvia ännu ett par år äldre, så det handlar ju om ålder och hur mycket uppdrag de kommer orka ha. Vi får se vilka effekter det blir och det ska bli väldigt intressant, fortsätter Johan T.

Prinsessan Estelle har redan påbörjat det kungliga livet på allvar, hon har redan gjort flertalet uppdrag och bland annat deltagit i Victoriadagen flera gånger. Nu i helgen invigde hon den nya Slussenbron tillsammans med mamma Victoria och morfar kungen och hon var en exemplarisk representant för kungahuset, dessutom Victoria upp i dagen emd deras matchande kappor!