Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Stor guide! Societetens hemliga sommarpärlor i Sverige

01 jul, 2021, 10:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Prinsessan Sofia, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine anländer till Polar Music Prize på Grand Hôtel. Men här kan alla slinka in för en bit mat eller en drink i Cadierbaren eller ute på Terrassen (sommartid).

Visst längtar vi till sommaren, men också till flärd, fest och folk! Upptäck vår vackra huvudstad med extra allt genom att följa i societetens fotspår. Detta är den kompletta guiden för en svemester med guldkant!!

Annons
5 kungliga sommarpärlor i Stockholm!Brand logo
5 kungliga sommarpärlor i Stockholm!

Svemester! Även detta år blir det semester inom Sveriges gränser för många av oss – och det är ju verkligen inte det sämsta! Kanske är det läge för en tripp till vår vackra huvudstad? Stockholm kallas ju för Nordens Venedig, och det är en få huvudstäder i världen där man kan bada mitt i stan. Det är inte heller många huvudstäder som kan ståta med ett så fantastiskt naturområde mitt i staden som Kungliga Djurgården.

Agneta Kreuger med döttrarna Caroline Kreuger Nilsson och Charlotte Cederlund (nära väninnor till Victoria, Silvia respektive Madeleine) i Efva Attlings butik i Biblioteksstan.

Huvudstaden är förstås också platsen för det vackra folket – det är här kändisar, societet, näringslivstoppar och kungligheter bor, shoppar, roar sig och kopplar av. Att gå i deras fotspår är förstås ingen dum idé om du vill ha guldkant på din svemester, och då är det i första hand Östermalm som gäller. Här kommer den ultimata guiden till societetens Stockholm!

Annons

SHOPPING

Svenskt Tenn är en vacker oas på Strandvägen som i 97 år har lockat societeten med sin träffsäkra mix av klassiskt och nytänk.

SVENSKT TENN

Lite för sig själv men en societetsmagnet av rang är förstås klassiska inredningsbutiken Svenskt Tenn nere på Strandvägen. Här finns både maffiga möbler och små presenter. Vill du njuta en stund i den underbara tesalongen; kom ihåg att boka bord!

”Vi ses utanför NK!” Det anrika varuhusets entré är en klassisk mötesplats, lika pampig på utsidan som insidan.

NORDISKA KOMPANIET

Nordiska kompaniet – ett namn som andas lyx, trend, tradition och kvalitet. I den imponerande entréhallen med sin vackra ljusgård ser man våning efter våning med exklusiva märken, heminredning och kosmetik under det mäktiga taket. Men även själva varuhuset är en upplevelse, med sin vackra arkitektur och sin genomtänkta, eleganta inredning i marmor och mässing.

Annons

Varuhuset grundades redan år 1902 och har sedan dess varit i framkant när det gäller de senaste trenderna. Här kan man ofta ta del av modeshower, bli stylad av proffs och äta gott i varuhusets olika restauranger. Med sitt centrala läge i Stockholms innerstad är NK den perfekta utgångspunkten för en shoppingdag i huvudstaden.

Modeprofilerna Maruschka och Margó Fallai – mor och dotter – driver en spännande boutique i Sturegallerian.

Sturegallerian – en vacker oas med skön stämning

Strosa runt bland klassiska butikskedjor, elegant inredning och unika konceptbutiker. I en byggnad som tidigare rymt hela bostadskvarter finns den numera klassiska Sturegallerian med omkring 60 butiker på en yta om 13 000 kvm. Sturegallerian erbjuder en välkomnande, avslappnad stämning, sköna soffor där besökare kan vila sina trötta fötter samt en vacker, inbjudande miljö som varierar med olika årstider och högtider. Här kan man spendera många timmar bland exklusiva märkesbutiker, exempelvis Maruschka de Margò och Massimo Dutti, stimmiga mingelbarer och inte minst den härliga spaanläggningen Sturebadet.

Annons
Societetstjejerna Stephanie Bergström och Malin Andrén driver Soft Goat och ByMalina – favoritmärken hos kungligheterna – i gemensam lokal på Humlegårdsgatan.

Även intilliggande Humlegårdsgatan har seglat upp som ett exklusivt shoppingstråk – här hittar du bland annat Soft Goat, By Malina och Carl Malmsten. På Grev Turegatan precis utanför kan du njuta av åsynen av alla vackra, lyxiga bilar hos bilfirman Autoropa – och kanske får du syn på prinsessan Christinas son Gustaf Magnusson som arbetar här. Avsluta på någon av Sturegallerians många restauranger eller med en drink bland Stureplans flitigaste besökare på Sturecompagniet.

Annons

Gyllene triangeln – Biblioteksstan

Stockholms Gyllene Triangel kallas Biblioteksstan, och det inkluderar Biblioteksgatan, Birger Jarlsgatan, Mäster Samuelsgatan, Jakobsbergsgatan, Norrmalmstorg, Smålandsgatan och Norrlandsgatan. Detta är Stockholms absolut dyraste och mest stilsäkra kvarter, och längs den röda mattan på Biblioteksgatan hittar du alltid det senaste från den internationella modescenen.

Prinsessan Sofia, Hanna Malmberg Eriksson och Lina Hellqvist på Ralph Lauren Gentlemen's Evening i butiken på Biblioteksgatan.

I Biblioteksstan ligger de exklusiva modebutikerna som pärlor på rad; Gant, Chanel, Jimmy Choo, Ralph Lauren, Michael Kors och Hugo Boss, och så förstås svenska barnmodebutiken Livly – prinsessornas favorit när det. gäller att shoppa till barnen! Missa inte boutique Nathalie Schuterman på Birger Jarlsgatan, här hittar du ett stilsäkert urval av många olika märken.

Annons
Modedrottningen Nathalie Schuterman med hunden Leo i sin 400 m² stora butik på Birger Jarlsgatan.

I Biblioteksstan finns förstås även exklusiva butiker av annat slag; hos Georg Jensen, Kurt Ribbhagen, Kaplans, Jovenia juveler och Efva Attling hittar du vackra smycken, medan Bo Berggren urhandel, Nymans Ur 1851 och Wohlins är anrika klockbutiker med ett exklusivt sortiment. Letar du efter de finaste hudvårdsprodukterna och parfymerna bör du besöka Face Stockholm på Biblioteksgatan 1.

Efva Attling var tidigt ute med att etablera sig i Biblioteksstan.

Här går prinsfamiljen på promenad

Kungliga Djurgården är stadens gröna lunga, och med sitt läge och bron över till Östermalm är ön ett naturligt tillhåll för societeten under promenader och joggingrundor. Men ön är också hemvist för ett stort antal kända och rika människor – kungen har nämligen dispositionsrätt till ön och alla som bor här har därmed godkänts av kungen. Ett perfekt tillhåll när du vill uppleva societetens Stockholm och samtidigt njuta av grönska och frisk luft, alltså! Här kan du stöta på både kungen och Carl Philip i träningskläder – när prinsen inte är ute på barnvagnspromenad med familjen, förstås!

Annons
Djurgården är societetens andningshål – här kan man möta Carl Philip och Sofia på både joggingrunda och barnvagnspromenad, men även Madeleine med sin familj när hon är i Sverige.

Prinsessorna tittar förbi

Häng en stund på trendiga Café Creme och Café Mocco på Nybrogatan och chansen är rätt god att prinsessan Sofia eller någon prinsessväninna kommer förbi. Nere vid Nybroviken ligger två restauranger med hög trendfaktor vägg i vägg; Michelle van der Milles – eller kort och gott Milles – och systerkrogen Strandvägen 1, där prinsessan Madeleine alltid lunchar när hon är i Sverige.

Prinsessan Madeleine missar aldrig ett besök på Strandvägen 1 när hon är i stan, ofta med väninnorna men här är det lunch med Chris.

När internationella stjärnor kommer på besök till Stockholm bor de ofta på Grand Hôtel, men i hotellets eleganta bar, Cadierbaren, samlas även svenska kändisar för en lunch, drink eller ställets klassiska afternoon tea. Tommy Körberg, Kjell Bergqvist och Ulf Adelsohn syns ofta här, liksom Pehr G. Gyllenhammar när han är i Sverige. Sommartid kan du njuta av goda drinkar utomhus i solen på Terrassen med vy över Nybrovikens glittrande vatten.

Annons
Grand Hotêl är en klassisk mötesplats för det fina folket – här anländer prinsessan Sofia och Louise ”Lussan” Gottlieb till ”rehearsal dinner” för prinsessan Madeleine och Chris.

Även Hotel Diplomat – kallat ”Dippan”– en liten bit bort på Strandvägen är ett klassiskt vattenhål för det fina folket. I de sköna fåtöljerna i T-bar kan du njuta av goda drinkar eller förstklassigt afternoon tea samt en underbar utsikt.

Middag med Madeleine och Silvia

Andra kändistäta matställen i Stockholm är Konstnärsbaren (KB), Taverna Brillo, Riche, Sturehof, Eriks bakficka och Hallwylska Palatsets sommarbar. På Teatergrillen händer det att Silvia och hennes väninna Carola Gottlieb äter middag med sina döttrar Madeleine och ”Lussan”.

Annons
Östermalmshallen är ett säkert kort för dig som vill frottera dig med societeten. Prins Bertil och prinsessan Lilian var trogna stamkunder.

Och missa för allt i världen inte Östermalmshallen, vackrare än någonsin efter en omfattande renovering och ombyggnad! Njut av vällagad mat på plats eller köp med delikatesser hem. Här ser man nästan undantagslöst en kändis eller två – bland annat Magnus Uggla äter gärna lunch här. Och när Hagasessorna är hemma i Sverige missar de aldrig en gemensam lunch på Östermalmshallen – eller Hallen som den kort och gott kallas av lokalbefolkningen.

Annons