Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stor ilska mot planerna att sabotera kungafamiljens lyxfest: "Skamligt"

15 sep, 2023, 05:00 
Kungafamiljen
SOLLIDEN 20210710Delar av kungafamiljen, prins Daniel, prinsessan Estelle, prinsessan Madeleine, prinsessan Leonore drottning Silvia, kung Carl Gustaf och Christopher O´Neill anländer för att se Lena Philipsson uppträda under Solliden sessions.Foto Magnus Johnsson/TT kod 10530
En grupp planerar att försöka sabotera kungafamiljens lyxfest – nu rasar folket.
Annons

Kungafamiljen laddar för fullt för en av de största milstolparna på länge. Vår käre kung Carl XVI Gustaf firar 50 på tronen på fredag – och han gör det med en riktig brakfest.

På agendan står bland annat en hyllningskonsert i Norrbro och en pampig middag i Rikssalen.

Här gör Madeleine oväntad comeback – timmar före kungens stora fest!Brand logo
Här gör Madeleine oväntad comeback – timmar före kungens stora fest!

Planer att sabotera kungafamiljens lyxfest väcker ilska

Men alla är inte lika redo att drabbas av kungafebern. På Republikanska föreningen planerar man inte att ställa sig och hurra för kungen när han far förbi i sitt kortege – tvärtom. De har en motattack inplanerad, vilket Svensk Dam kunde berätta om på onsdagen.

– Vi vill utnyttja alla tillfällen där monarkin är i fokus. Då tar vi chansen att visa att vi tycker att det är principiellt fel med kungadömet. Vi brukar märka att intresset för oss blir extra stort i samband med stora kungliga händelser, som ett bröllop eller som nu, ett jubileum, sa Niclas Malmberg, ordförande för Republikanska föreningen, i intervjun med Svensk Dam.

Annons

– Vi ska också gå ett fackeltåg genom Gamla stan, som ett slags manifestation. Då ska vi gå förbli slottet samtidigt som kungen har sin jubileumsbankett i Rikssalen.

"Pinsamma människor – det är riktigt dåligt"

Svensk Dams rapportering om planerna ledde till ilskna reaktioner på de sociala medierna.

"Det finns verkligen folk till allt! Ni får tycka vad Ni vill, men att medvetet sabotera ett sådant här jubileum är riktigt dåligt! SKÄMS!", skriver en användare.

"Hoppas de misslyckas. Alltid är det någon som vill förstöra", skriver en annan.

"Sabotaget blir nog ett stort misslyckande. Kan de inte åka ut och plocka lingon istället, de där sabotörerna?", skriver en tredje.

"Pinsamma människor", skriver en fjärde.

Annons

Utöver fackeltåget ska Republikanska föreningen också stå på Mynttorget i Stockholm och dela ut flygblad, som en del av en "demokratikampanj". De följer upp detta dagen därpå med ett seminarium på Kulturhuset om demokrati.

Annons