Stora bråket kring namnet på prins Harrys och Meghan Markles dotter – nu ber hon om ursäkt

Drottning Elizabeth, Meghan Markle och prins Harry

Meghan Markles nyfödda dotter har fått ett kontroversiellt namn.
Slå på ljud

Meghan Markle och prins Harry skapar rubriker och debatt oavsett vad de hittar på. I fredags kom deras andra barn, en liten dotter, som föddes på Santa Barbara Cottage Hospital.

Men det dröjde inte länge innan även den lilla flickan var föremål för kontrovers.

Det var barnets namn, Lilibet Diana Mountbatten-Windsor, som debatten kom att handla om.

– Lili har fått sitt namn efter sin gammelfarmor drottning Elizabeth, som i familjen kallas för Lilibet, skrev paret på sin hemsida.

– Mellannamnet, Diana, valdes för att hedra hennes farmor, prinsessan av Wales.

Stort bråk kring namnet på dottern till Meghan Markle och prins Harry

Angela Levin, som skrivit en biografi om prins Harry, var upprörd och dök upp i tv-programmet Good Morning Britain för att ge röst åt sin irritation.

– Jag tycker inte att det är en bra ide. Det är oförskämt mot drottningen. Det är ett privat smeknamn från hennes make, som inte varit död speciellt länge. Prins Charles skulle aldrig kalla sin mamma för Lilibet, sa Angela.

Nu rapporterar BBC att en källa inom Buckingham Palace påstår att drottningen inte blev informerad på förhand om att barnet skulle bära hennes smeknamn. Men detta har fått mothugg. En talesperson för Meghan och Harry säger raka motsatsen.

– Hertigen pratade med sin familj innan man gick ut med det, hans farmor var den första familjemedlemmen som han ringde. Under samtalet berättade han om att de planerade att döpa sin dotter till Lilibet i hennes ära. Hade hon inte tyckt att det var okej, då hade de inte använt namnet, säger talespersonen.

"Jag ber verkligen om ursäkt"

Namnvalet och dess efterföljande debatt har också lett till att en person fått gå hem från jobbet. Advokaten Joanna Toch "skämtade" på Twitter om barnet inte borde heta Lilibet, utan Doria, som Meghans mamma:

"Don't black lives matter?", skrev Joanna sarkastiskt, som svar på ett annat tweet om att barnet borde ha döpts till "Georgina Floydina".

Joanna bad senare om ursäkt, men hennes advokatfirma valde att stänga av henne på obestämd tid.

"Jag ber verkligen om ursäkt för kommentaren och det jag själv såg som ett skämt", skriver Joanna.

LÄS MER: Så pressades Meghan att lämna kungahuset

LÄS MER: Meghan berättar: Levde som fånge i kungahuset

LÄS MER: Meghan dumpade Piers Morgan – verkliga relationen bakom bråket