Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Stora oklarheter kring bordsplaceringen inför Nobelfesten

02 dec, 2018, 13:00 
Margareta
Nobelbanketten närmar sig med stormsteg. Men vem ska sitta på vilken plats? Allt är oklart in i det sista.
Annons

Alla som har bjudit in till en stor fest vet vilket jobb det kan vara att ordna med bordsplaceringen.

Tänk då att ordna en fest för 1 300 personer. Och att man in i det sista inte vet vilka som ska sitta vid honnörsbordet.

Just detta dilemma står just nu Nobelstiftelsen inför. Den 9 december ska de presentera vilken bordsplaceringen som gäller under Nobelbanketten, en fest som äger rum den 10 december. Men ännu vet de inte vem som leder vårt land. Vem är statsminister, vilka ministrar ingår i regeringen och vilka ska därmed placeras absolut finast, i närheten av kungligheterna?

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

På måndag kommer talmannen Andreas Norlén att föreslå Stefan Löfven som statsminister. Därefter, den 5 december, kommer riksdagen att rösta om Stefan Löfven ska bli statsminister eller inte. Alltså endast fyra dagar innan dess att Nobelstiftelsen ska presentera bordsplaceringen för den största festen av dem alla.

Annons

– Jag kan inte kommentera bordsplaceringen i nuläget, utan vi avvaktar, säger Ebba Bourghardt, pressansvarig vid Nobelstiftelsen.

Ska Stefan Löfven få dansa i Gyllene salen som statsminister i år?
Ska Stefan Löfven få dansa i Gyllene salen som statsminister i år?

Hittills har regeringskaoset skapat en hel del oreda även för den kungliga familjen. Kungen måste nämligen stå standby, mitt i det intensiva höstschemat. För utan honom blir det ingen ny regering.

Så snart regeringsbildningen är klar måste kungen nämligen vara redo att med kort varsel leda skifteskonseljen, och det är först då som det formella regeringsskiftet kan äga rum. På grund av detta fick kung Carl Gustaf ställa in en sedan länge planerad resa till Kina. Och nu påverkas kungafamiljen ytterligare.

Redan nu ligger kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet i hårdträning inför Nobelfesten. De måste nämligen läsa på rejält för att kunna diskutera allt från kemi till ekonomi med den person de blir placerade intill. Men just nu vet de fortfarande inte om de kommer att behöva diskutera fysik på engelska, eller kanske får tala politik på svenska med en nybliven statsminister. Det måste vara bråda tider hos Nobelstiftelsen, där de inte kommer att kunna spika bordsplaceringen förrän i allra sista stund…

Läs mer:

Foto TT

Annons