Stora pengabråket innan Madeleines flytt – krävt flera miljoner

08 mar, 2023, 12:00 
Prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleines flytt hem till Sverige har föregåtts av ett stort pengabråk.
Annons

Prinsessan Madeleine och familj kommer till Sverige! Efter flera år på vift i Florida kom igår ett mycket efterlängtat pressmeddelande från hovet:

"Prinsessan Madeleine och herr Christopher O’Neill har beslutat att familjen tills vidare ska vara bosatt i Sverige".

Och prinsessan behöver inte ge sig på bostadsjakt. Hon har redan en lyxlägenhet på Hovstallet på Östermalm – en rymlig sjurummare.

Johan T Lindwall: Isoleringen knäckte prinsessan Madeleine
Johan T Lindwall: Isoleringen knäckte prinsessan Madeleine

Stora bråket – prinsessan Madeleine i blåsväder

Det är dock inte ett helt okontroversiellt boende. 2020 avslöjade Expressen att lägenheten genomgått en renovering och fått nytt sovrum, klädkammare, klädvårdsrum och ett badrum. Renoveringen skulle kosta 2,5 miljoner kronor. Men i slutändan blev projektet dubbelt så dyrt.

Annons

Expressens dokument visade att man inom Statens fastighetsverk upplevde att prinsessan Madeleine krävde en högre standard än vad som innefattades av den så kallade kungliga dispositionsrätten. Därför föreslogs det att Ståthållarämbetet skulle bekosta bland annat betala kyl, frys, tvättmaskin och torktumlare. Men hovet protesterade.

På Twitter ledde Expressens avslöjande till ilskna reaktioner.

"En dyr lyxrenovering av våning som skattebetalare redan pröjsar. Förra renoveringen skedde så sent som 2014. Kungafamiljens liv i överflöd måste granskas och ifrågasättas mycket mer", skriver debattören Max V Karlsson.

"Prinsessan Madeleine vill att du ska betala lyxrenoveringen av hennes övernattningslägenhet för 5 miljoner kr. En lägenhet vars hyra du betalar", skriver författaren Inti Chavez Perez.

"Någon som kan förklara hur Madeleine fortsatt kan roffa åt sig av våra skattemedel?", skriver en annan användare.

Annons

"Prinsessan Madeleines övernattningsbostad i Hovstallet har 2014 & 2018 byggts om & renoverats för höga belopp. Fråga är varför så ofta & är det orimligt att kräva att hon står för iaf 50% av notan?", skriver ytterligare en.

Hovets tydliga svar

Men hovet försvarade arrangemanget när Expressens reporter kom med kritiska frågor.

– Det raka svaret på den frågan är att Statens Fastighetsverket förvaltar och ansvarar för statens egendomar. Det innebär också att de ansvarar för renoveringar och tar dessa kostnader. I den här renoveringen som var 2018 så var det ingen överstandard. Det var samma standard som den befintliga lägenheten, svarade hovets informationschef Margareta Thorgren.

Annons