Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stora tomrummet – Mette-Marit inte längre vid Haakons sida

01 nov, 2020, 20:00 
Drottning Sonja Kronprins Haakon kronprinsessan Mette-Marit
Sjukdomen stoppar kronprinsessan Mette-Marit – men mamma drottning Sonja finns där som stöd för kronprins Haakon.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 44?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 44?

Det är inte utan att man känner med den norska kungafamiljen.

83-årige kung Harald har precis återhämtat sig efter sin hjärtoperation, och kronprinsessan Mette-Marit, 47, lever med sin ovanliga form av den kroniska, obotliga och mycket allvarliga lungsjukdomem lungfibros. Det kräver långa perioder av vila för att hon ska orka med, och gör henne dessutom extra riskutsatt nu under pandemin.

Kronprins Haakon får stöd av drottning Sonja

Allt detta innebär att kronprins Haakon numera har fått teama ihop sig med mamma. Han och drottning Sonja är det nya kungliga radarparet, senast vid den kungliga lunch som ägde rum hemma hos Haakon och Mette-Marit på Skaugum i veckan som gick.

Drottning Sonja Kronprins Haakon Skaugum
Haakon och Sonja var värdpar vid lunchen på Skaugum.

Det var också Sonja som fanns vid Haakons sida när han för första gången höll trontalet i den norska riksdagen Stortinget för ett par veckor sedan. En stor och mycket ansvarsfull uppgift, och Haakon var nog mycket tacksam för det stöd han fick av sin mor.

Annons

Men i det privata händer det i alla fall att Norges kronprinsessa dyker upp vid sin mans sida, senast när deras dotter prinsessan Ingrid Alexandra, 17, tävlade i Norges ungdomsmästerskap i surfing – och vann!

Kronprinsessan Mette-Marit Prinsessan Ingrid Alexandra Kronprins Haakon
Prinsessan Ingrid Alexandra tog guldet.

Mette-Marit stod på stranden och hejade och såg ut att må fint under yllemössan, som hon bar djupt nerdragen i blåsten. Och det var en strålande glad mamma som en stund senare kunde dela ut förstapriset till sin dotter.

FAKTA: Det här är lungfibros

• Lungfibros är en kronisk sjukdom som bryter ner lungvävnaden, vilket leder till minskad syresättning i lungblåsorna (alveolerna) och på sikt till sviktande andningsfunktion.

• Torrhosta, andfåddhet, trötthet och viktnedgång är vanliga symtom.

• Sjukdomen går inte att bota och behandlingen går ut på att bromsa sjukdomsförloppet och förbättra livskvaliteten. Lungtransplantation kan ge patienterna ett längre liv.

Annons

Källa: HjärtLung.se

Foto: TT.

Annons