Stort bråk inför att prins Philip ska begravas: "En fruktansvärd sak att säga"

Meghan Markle, prins Harry, drottning Elizabeth och prins Philip

Prins Philips stundande begravning har utlöst ett stort och infekterat bråk.
Här är sista bilderna på prins Philip – avslöjar svåra tiden före hans död
Slå på ljud

Prins Philip var en kontroversiell figur i Storbritannien, men hans bortgång har onekligen utlöst en landssorg.

I vanliga fall skulle det brittiska folket få en mer högtidlig chans att säga farväl till drottning Elizabeths make. När drottning Elizabeths mamma avled, "The Queen Mother", sträckte sig köerna av sörjande långa. Så kan det inte bli den här gången, på grund av den pågående pandemin.

Stort bråk inför prins Philips begravning

Meghan Markle, prins Harry, drottning Elizabeth, prins Philip

Meghan Markle kommer inte att få säga farväl till prins Philip.

Buckingham Palace har meddelat att begravningen, som ska tv-sändas, kommer att ha en kraftigt nerkortad inbjudningslista. Endast 30 besökare tillåts under ceremonin.

Drottning Elizabeth, prins Charles och prins William är självklara gäster. Även dottern prinsessan Anne och sönerna prins Andrew och prins Edward väntas delta med sina respektive.

Prins Harry ska flyga hem från Kalifornien men Meghan Markle, som är gravid med parets andra barn, avstår efter råd från läkare.

Premiärminister Boris Johnson tackar nej för att ge plats för familjemedlemmar, uppger Sky News.

"Driver ni med mig?"

Men samtidigt pågår det en debatt i Storbritannien: borde man tänka om eftersom det är just prins Philip som det gäller? TV-programmet Jeremy Vine on 5 ställde frågan.

"Borde vi stryka 30-personersgränsen för prins Philips begravning? Ungefär 800 personer väntades finnas på inbjudningslistan, men regeringens riktlinjer innebär att högst 30 personer ska få komma. Eftersom han var vår statschefs make, borde vi göra ett undantag?", skrev programmakarna på Twitter.

Reaktionerna på frågeställningen blev hätska.

"Driver ni med mig? Tror ni att de 150 000 familjerna som mist människor de älskar inte ville ha fler ur familjen och vänskapskretsen på sina begravningar? Är kungafamiljen viktigare än dem?", skriver en användare.

"Om de ändrar reglerna... då kommer jag att starta ett upplopp på gatan tillsammans med de 150 000 familjerna. Hur vågar ni ens ställa en sådan fråga?", skriver en annan.

"Vilken fruktansvärd sak att säga när människor har behövt säga farväl till vänner och familj på distans! Jag tror inte ens att drottningen hade velat ha det här undantaget", skriver en tredje.

LÄS MER: Så pressades Meghan att lämna kungahuset

LÄS MER: Meghan berättar: Levde som fånge i kungahuset

LÄS MER: Meghan dumpade Piers Morgan – verkliga relationen bakom bråket