Stort bråk om lyxgåvan till Silvia – prislappen avslöjas efter fem år

18 maj, 2023, 17:00 

Nya chockerande uppgifter om drottning Silvias lyxgåva väcker starka känslor.

Annons
Hoppsan! Här glömmer drottning Silvia sin Hermès-väska
Hoppsan! Här glömmer drottning Silvia sin Hermès-väska

När prinsessan Madeleines egna lägenhet på Hovstallet i Stockholm fick sig en rejäl lyxrenovering år 2014 var det många svenska skattebetalare som blev rejält upprörda.

Anledningen?

Det var Statens Fastighetsverk som stod för delar av den 6,8 miljoner dyra upprustningen av bostaden.

Även vid årsskiftet 2018-2019 var det dags för ännu en uppgradering av den i stort sett obebodda lägenheten. Då rev man ut väggar och skapade bland annat en walk-in-closet.

Recept.se Nyhetsbrev

Även denna renovering finansierades av Statens Fastighetsverk, vilket skapade rabalder delvis eftersom att prinsessan ska ha krävt en högre standard än vad som innefattades av den så kallade kungliga dispositionsrätten.

Stort bråk om lyxgåvan till drottning Silvia – prislappen avslöjas efter fem år

Nu dras frågan om skattebetalarnas pengar och kungafamiljen upp igen. Denna gång handlar det om drottning Silvias pool.

Annons

När drottningen fyllde 50, för 30 år sedan, fick hon nämligen en badpaviljong med en swimmingpool av familjen Wallenberg i present. Lyxgåvan hade ett värde på över nio miljoner kronor.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia besöker Härnösand under måndagen. Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen och dessutom är det 500 år sedan Gustaf Vasa valdes till Sveriges konung. Med anledning av jubileumsåret besöker kungen och drottningen samtliga 21 län i Sverige.

När poolen sedan behövde renoveras, år 2018, var det dock varken kungafamiljen eller familjen Wallenberg som stod för kostnaderna. Istället fick skattebetalarna stå för notan på 744 000 kronor, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

– Det är drottning Silvia som mottog gåvan, men när poolen hamnar i slottet så blir det ett fastighetstillbehör och då är det en del av fastigheten och vårt ansvar att sköta den, säger fastighetsdirektör Peter Wallin på Statens fastighetsverk till SVT.

På frågan om vad Peter Wallin tror att skattebetalarna tycker om detta svarar han:

Annons

– Ja, jag utgår ifrån att man tycker att det är okej.

En källa som jobbat på Statens fastighetsverk berättar för Uppdrag granskning att kungahuset och dispositionsrätten ”blir dagligen en källa till konflikt, frustration och förhandlingar”.

"Såklart drottningen ska få en pool!"

I Åsa Lindeborgs dokumentär "Kungen med två ansikten" på Discovery+ försvarar Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall Silvias lyxgåva:

– Såklart drottningen ska få en pool!, säger han i dokumentären.

Annons