Stort vaccinbråk hos Madeleine: "Otroligt orättvist"

Prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine är indragen i ett storbråk kring covid-19-vaccinet.

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill är strandsatta i Florida. Coronaviruset har slagit hårt mot makarnas älskade hem, som i skrivande stund är den delstat i USA som drabbats hårdast av viruset. Antalet nya smittade kan vissa dagar räknas i tiotusental.

Nu har dessutom en ny sorts kris uppstått i Florida.

Prinsessan Madeleine indragen i stort bråk kring vaccinet

En granskning av tidningen Miami-Herald visar nämligen att den pågående vaccineringen lett till en stor orättvisa i Miami-Dade, samma distrikt där Madeleine och Chris bor med sina tre barn.

I de rika områden har en betydligt större andel av de boende blivit vaccinerade jämfört med befolkningen i de fattigare kvarteren. I Fisher Island, som är hemvist åt flertalet miljonärer och magnater, har över hälften av de boende fått vaccinet. Jämför det med Opa-locka, där ungefär 40 procent av befolkningen lever i fattigdom. Där har endast två procent blivit vaccinerade.

Den här uppenbara orättvisan har väckt stor ilska i Florida. Den är nämligen del i en större trend. De rika har även i större utsträckning fått testa sig för covid-19 jämfört med de mindre bemedlade. Det här slår såklart tillbaka på Chris och Maldeine, som bor i ett av Floridas rikaste områden.

– Hela tiden ser man exempel på ojämlikhet i hur vi tacklar viruset. Vi har inte lärt oss någonting medan den här krisen har pågått, säger forskaren Zinzi Bailey till Miami Herald.

Starka reaktioner

Artikeln har resulterat i starka reaktioner.

"Covid-19 har verkligen visat hur otroligt orättvist vår samhälle är på så många sätt", skriver en läsare på Twitter.

I Florida har över 1,6 miljoner personer testat positivt för covid-19. Av dessa har ungefär 25 000 avlidit. Sedan en tid tillbaka är det obligatoriskt att bära munskydd när man rör sig i Miami. Ifall man bryter mot det och går utanför sin bostad oskyddad riskerar man att få böta 1000 svenska kronor.

– Vi har ju lite starkare restriktioner här i Florida än hemma i Sverige. Det har varit rätt hårt måste jag säga, hela våren var i tvungna att vara i lockdown i fem månader – och om någon skulle ha sagt till mig att barnen skulle behöva hållas inomhus i fem månader, knappt få gå ut, vi ska hålla barnen hemma och med home schooling från åtta till tre på dagen... Ja, jag vet inte om jag skulle börja skratta eller gråta, sa Madeleine själv om läget i SVT-programmet Året med kungafamiljen.

LÄS MER: Madeleine och uppbrottet som förändrade kungahuset